powiększ zdjęcie

NA CZYM POLEGA DIETA ZASADOWA?

25.09.2020

Dieta zasadowa zakłada, że sposób żywienia oparty na produktach alkalizujących poprawia zdrowie i zapobiega chorobom. Na czym polega i jakie są jej zasady?

Dieta zasadowa, nazywana również alkaliczną lub dietą pH ma na celu wspomaganie organizmu w utrzymaniu prawidłowego, lekko zasadowego odczynu niektórych płynów ustrojowych ciała i tym samym poprawę stanu zdrowia. Ph neutralne wynosi 7, wyższe oznacza środowisko zasadowe, a niższe-kwaśne.

Produkty zalecane i zakazane

Dieta zasadowa opiera się na spożywaniu owoców, warzyw, orzechów, ziaren i nasion roślin strączkowych. W wyniku trawienia tych produktów powstają związki o charakterze zasadowym.

Twórcy diety alkalicznej zakładają, że produkty zakwaszające organizm, a tym samym zaburzające jego równowagę to:  mięso, ryby, mleko i produkty mleczne, cukier, słodycze, kawa, herbata, napoje gazowane oraz alkohol.

Równowaga w ciele

Ludzki organizm posiada wiele mechanizmów zapobiegających zakwaszeniu organizmu i utrzymaniu stałego pH. Stan zakwaszenia zagraża zdrowiu i może pojawić się np. w przypadku uszkodzenia czy niewydolności płuc lub nerek bądź poważnych chorób. Spożywane produkty nie mają więc dużego wpływu na pH organizmu, jednak sposób odżywiania, w którym przeważają produkty zasadotwórcze, zakwasza pH moczu, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej. Typowa zachodnia dieta bogata w białko, zwłaszcza zwierzęce, a uboga w warzywa oraz owoce sprzyja nowotworom. Małe spożycie błonnika przyczynia się do rozwoju otyłości, miażdżycy, raka jelita grubego czy cukrzycy. Sposób odżywiania bogaty w puryny (mięso, alkohol, kawa, herbata) jest głównym powodem rozwoju dny moczanowej, objawiającej się odkładaniem kwasu moczowego w stawach.

Woda alkaliczna

Jedną z zasad diety zasadowej jest picie dużych ilości wody. Woda jest rozpuszczalnikiem wielu substancji i związków chemicznych. Bierze ona udział w większości procesów chemicznych zachodzących w organizmie. Dzięki niej możliwe jest trawienie pokarmu i wchłanianie składników odżywczych oraz usuwanie produktów przemiany materii takich jak amoniak, mocznik i kwas moczowy. Związki te rozpuszczane są w wodzie i usuwane z moczem. Zbyt wysoka ich kumulacja we krwi prowadzi do niebezpiecznego dla zdrowia zakwaszenia organizmu.

Spożywanie wody alkalicznej, zawierającej jony o właściwościach zasadotwórczych, wspomaga organizm w utrzymaniu prawidłowego bilansu kwasowo-zasadowego zwłaszcza, gdy codziennie dieta nie zawsze zawiera zalecaną porcję produktów alkalizujących.

Woda alkaliczna posiada ujemny potencjał oksydacyjno-redukcyjny, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a zawarte w niej składniki mineralne poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Regularne picie wody alkalicznej pomaga zredukować negatywne skutki stresu, poprawia koncentrację i zapobiega skurczom.

Balans na talerzu

Stosowanie zasad diety alkalicznej, kładących nacisk na spożywanie produktów uznawanych za zdrowe, a ograniczenie mięsa czy używek, z pewnością może mieć pozytywny wpływ na organizm. Ludzkie ciało dąży do równowagi, warto więc zachować balans i odpowiednio bilansować produkty zasado- i kwasotwórcze. Dieta oparta na świeżych warzywach i owocach, uzupełniona o odpowiednie ilości niezbędnego dla organizmu białka (mięso, ryby, strączki, produkty mleczne) bez wątpienia sprzyja zdrowiu. Należy pamiętać, że dieta zasadowa nie wyleczy raka czy innych poważnych schorzeń. W przypadku problemów zdrowotnych, przed wprowadzeniem diety, w pierwszej kolejności należy skontaktować się z lekarzem.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj