Na zimowe, chłody nie ma nic lepszego od zupy. Zupa z soczewicy rozgrzeje cię i doda energii nawet w ponury dzień. Jest gęsta i aromatyczna, a w dodatku bardzo pożywna i zdrowa.
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki (2 porcje):
– bulion warzywny (1,5 l)
– soczewica czerwona (200 g/1 szklanka)
– papryka czerwona (2 szt./500 g)
– pomidory z puszki całe (1 szt.)
– marchew (2 szt./90 g)
– por (1/3 szt./50 g)
– korzeń pietruszki (2 szt./160 g)
– cebula (1/2 szt./50 g)
– czosnek (2 ząbki)
– oliwa (1 łyżka)
– przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, oregano (wg uznania)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Soczewicę zalej zimną wodą, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2.
Pokrój w drobną kostkę: cebulę, pietruszkę, pora, marchew i paprykę.
Krok 3.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj resztę warzyw. Smaż przez 10 min.
Krok 4.
Dodaj do garnka soczewicę i pomidory z puszki. Wlej bulion.
Krok 5.
Gotuj zupę przez ok. 20 min. aż soczewica stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i przyprawy.
Soczewica czerwona to oczyszczona z soczewica brązowa. Dzięki braku łupin składniki odżywcze są lepiej przyswajane. Ponadto nie trzeba jej namaczać i jest idealna do zup. Soczewica zawiera 9% białka, sporo błonnika, kwasu foliowego i potasu.