Sałatka pełna smaków. Łączy słodycz gruszki, goryczkę orzechów, lekko pikantny smak rukoli i grzybowy smak sera pleśniowego.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2-3 porcje):
– gruszka (1 szt.)
– orzechy włoskie (30 g/1 garść)
– rukola (2 garście)
– ser pleśniowy blue (100 g/1 op.)
– gęsty ocet balsamiczny (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Pokrój gruszkę i ser w cienkie plastry.
Krok 2.
Układaj plastry sera i gruszki na rukoli.
Krok 3.
Pokrusz orzechy i posyp nimi sałatkę.
Krok 4.
Skrop sałatkę octem balsamicznym.
Gruszki poprawiają pracę jelit i obniżają ciśnienie krwi. W starożytnej Grecji gruszki były nazywane królowymi ogrodu. Owoce te są bogate w składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, wapń, magnez) oraz witaminy (A, B1, B2, B6, C, PP).