powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z GRUSZKI I SERA BLUE

21.11.2014

salatka_gruszka1Sałatka pełna smaków. Łączy słodycz gruszki, goryczkę orzechów, lekko pikantny smak rukoli i grzybowy smak sera pleśniowego.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (2-3 porcje):

– gruszka (1 szt.)

– orzechy włoskie (30 g/1 garść)

– rukola (2 garście)

– ser pleśniowy blue (100 g/1 op.)

– gęsty ocet balsamiczny (do dekoracji)

salatka_gruszka2

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój gruszkę i ser w cienkie plastry.

Krok 2.

Układaj plastry sera i gruszki na rukoli.

Krok 3.

Pokrusz orzechy i posyp nimi sałatkę.

Krok 4.

Skrop sałatkę octem balsamicznym.

 

Gruszki poprawiają pracę jelit i obniżają ciśnienie krwi. W starożytnej Grecji gruszki były nazywane królowymi ogrodu. Owoce te są bogate w składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, wapń, magnez) oraz witaminy (A, B1, B2, B6, C, PP).

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj