Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami. Już w nocy z 29 na 30 listopada w wielu domach zagoszczą wróżby i magia, a wiele osób będzie chciało odkryć przyszłość – zwłaszcza w sprawach emocjonalnych. Jakie przysmaki i napoje przygotować na ten wyjątkowy wieczór? Sprawdź nasze propozycje!
Andrzejki to magiczna noc, która przypada na wieczór tuż przed dniem św. Andrzeja. To też doskonała okazja do spotkań z najbliższymi. Jak zadbać o wyjątkowe menu, które zaskoczy gości tego wieczoru? Poznaj nasze pomysły na zdrowe i ekologiczne przekąski na Andrzejki!
Idealna przekąska imprezowa to taka, która jest smaczna, poręczna i świetnie się prezentuje. Z tego względu doskonale sprawdzają się w tej roli koreczki, paszteciki i inne tzw. finger foods. Ale nie tylko! Prezentujemy szybkie i łatwe w przygotowaniu przekąski na Andrzejki!
Pizzerinki z ciasta francuskiego doskonale się prezentują i szybko znikają z talerzy, a co więcej – ich zrobienie zajmuje zaledwie kilka minut! Wystarczy rozwinąć ciasto francuskie, posmarować je koncentratem pomidorowym, posypać czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie na ciasto kładziemy ser żółty i zwijamy całość w rulon. Teraz wystarczy pokroić go na wąskie kawałki i ułożyć na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pizzerinki pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Ta przekąska pięknie się prezentuje, a na dodatek rewelacyjnie smakuje. Do jej przygotowania potrzebujemy 200 gramów fety, 100 gramów chudego twarogu, 100 gramów kremowego serka koziego i mały pęczek pietruszki. Potrzebne będzie także 70 gramów żurawiny i 100 gramów orzechów włoskich.
Na początku prażymy orzechy na suchej patelni. Następnie siekamy je wraz z żurawiną i natką pietruszki i mieszkamy. Teraz łączymy ze sobą trzy rodzaje serów do momentu uzyskania jednolitej masy. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy w mieszance z orzechów, pietruszki i żurawiny. Gotowe!
To bardzo prosta do przygotowania potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. Możemy wykorzystać do jej przygotowania kiwi, banana, mandarynki, a także winogrona, jabłka czy granat. Do całości możemy dodać rodzynki i wiórki kokosowe, a nawet odrobinę syropu klonowego. Ta kolorowa i pyszna kompozycja z pewnością będzie miała wielu zwolenników!
Podczas wieczoru andrzejkowego warto pamiętać o ekologii. Świetnie sprawdzi się zastawa wielorazowego użytku zamiast jednorazowych talerzy czy sztućców, podawanie potraw w szklanych naczyniach lub w kompostowalnych opakowaniach. Zamiast jednorazowych papierowych serwetek warto sięgnąć po bawełniane lub lniane, które możemy wielokrotnie prać.
Przede wszystkim należy unikać marnowania jedzenia. Przygotujmy dania w odpowiednich porcjach, a resztki przechowujmy w szklanych pojemnikach typu SeeYoo od Dafi. Realnie wydłużają one świeżość produktów i na dłużej zachowują ich smak!
Impreza andrzejkowa to także świetna okazja do przygotowania smacznych napojów. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku woda arbuzowo-miętowa. Do jej przygotowania potrzebny jest 1 litr wody filtrowanej, 200 gramów arbuza pokrojonego w kostki, kilka liści mięty, sok z połowy limonki oraz kostki lodu.
Dobrym pomysłem jest także przygotowanie wody imbirowo-cytrusowej. Potrzebujemy do niej 1 litra wody filtrowanej, kawałka świeżego imbiru pokrojonego w plasterki, 1 pomarańczy pokrojonej w plasterki, a także soku z połowy grejpfruta, kilku plastrów cytryny i kostek lodu.
Pamiętaj! Każda impreza to okazja nie tylko do wspaniałej zabawy i czasu spędzonego z najbliższymi. To także moment, w którym możemy pokazać jak bardzo ważne jest dla nas środowisko naturalne i planeta, na której żyjemy!