Przyzwyczajenia żywieniowe mają znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Codzienna dieta odciska piętno na naszym samopoczuciu i wyglądzie. Współczesny jadłospis często bogaty jest w ryż, pieczywo, makarony, żółty ser, mięso, wędliny, a także niezdrowe, słodkie przekąski, gazowane napoje i przetworzone produkty. Czy wiesz, że te produkty mogą przyczynić się do ZAKWASZENIA ORGANIZMU?
Zakwaszenie organizmu to coraz powszechniejszy problem. Nasza dieta obfituje w produkty, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową, czyli pH ustroju. Jego poziom powinien mieścić się w zakresie od 7,37 do 7,45. To oznacza, że powinien być bliższy odczynowi zasadowemu, a jego zaburzenie może być niebezpieczne dla zdrowia.
Spożywana żywność działa na organizm zakwaszająco lub alkalizująco w zależności od zawartych w niej pierwiastków. Pierwiastki kwasotwórcze to siarka, chlor i fosfor, natomiast zasadotwórcze to sód, potas, wapń i magnez. Ludzki organizm broni się przed zakwaszeniem, ale jeżeli przez dłuższy czas nie wspomagamy go żywnością odkwaszającą – pH ustroju może obniżyć się. Kwasica objawia się niespecyficzne, a pacjenci najczęściej skarżą się na bóle głowy, migreny i uczucie stałego zmęczenia. Najczęściej objawy te kojarzone są ze stresem i natłokiem obowiązków, a niewykryte zakwaszenie może być bardzo groźne. Długotrwale utrzymujący się niekorzystny poziom pH w organizmie może sprzyjać rozwojowi kamicy nerkowej, cukrzycy, nadciśnienia, osteopenii i osteoporozy. W rozpoznaniu kwasicy pomagają regularne badania krwi oraz moczu.
Dieta alkalizująca powinna być bogata przede wszystkim w warzywa. Często powinniśmy sięgać po sałatę, pietruszkę, brokuły, paprykę, pomidory, ogórki czy buraki. Najlepiej spożywać je na surowo lub w postaci świeżo wyciskanych soków i koktajli. Dobrym sposobem jest również gotowanie na parze, dzięki czemu można zachować wiele cennych mikroelementów. W diecie alkalizującej nie powinno również zabraknąć owoców. Cytrusy, jabłka, melony, truskawki, kiwi, morele i brzoskwinie to owoce, na które powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok (w miarę dostępności). Ponadto bardzo ważną rolę w alkalizującym jadłospisie odgrywają orzechy, kiełki, nasiona słonecznika i dyni. Warto również korzystać z naturalnego miodu.
– biały ryż,
– warzywa strączkowe,
– pieczywo i płatki owsiane,
– sery żółte,
– wędliny,
– mięso i ryby,
– jaja,
– makaron,
– żurawina,
– napoje gazowane,
– cukier i słodycze,
– kawa.
– buraki,
– marchew,
– pomidory,
– kapusta,
– cytrusy,
– wiśnie,
– jabłka,
– agrest,
– truskawki,
– gruszki.
Do codziennej diety warto wprowadzić wodę alkaliczną. Ma ona korzystny wpływ na zdrowie dzięki ujemnemu potencjałowi oksydacyjno-redukcyjnemu. Taką wodę można uzyskać filtrując kranówkę za pomocą filtra dzbankowego Dafi pH+. Zawiera on złoże alkaliczne podnoszące pH wody. W filtrze zawarty jest również węgiel aktywowany, który usuwa chlor i jego pochodne, a także inne substancje zaburzające smak wody kranowej. Woda alkaliczna jest najlepszą alternatywą wody butelkowanej. Dodatkowo zawarte w niej minerały takie jak jony wapnia, sodu, potasu i magnezu sprawiają, że woda jest smaczna i zdrowa.
Ciekawostka: Ilość spożywanych produktów alkalizujących powinien wynosić 80% naszej diety, a pozostałą część należy wypełniać zdrowymi źródłami białka i węglowodanów, np. chude mięso, nabiał, ryby, jaja, produkty pełnoziarniste.