powiększ zdjęcie

7 powodów, dla których warto jeść rośliny strączkowe

03.04.2017

straczki_2

Moda na dietę białkową wciąż trwa, jednak naukowcy są zgodni, że jemy zbyt dużo mięsa, a zbyt mało białka pochodzenia roślinnego, czyli przede wszystkim roślin strączkowych. Nadmierne spożywanie mięsa może mieć dla nas wiele przykrych konsekwencji zdrowotnych. Sprzyja rozwojowi nowotworów, zaburza gospodarkę kwasowo – zasadową, obciąża organy (nerki, wątrobę, serce). Spróbuj już dziś wprowadzić do swojej diety więcej roślin strączkowych!

Do roślin strączkowych należą: groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja i bób. Każdy gatunek ma wiele odmian. Strączki uprawiane są na całym świecie, a dania z ich udziałem są popularne pod każdą długością geograficzną. W Polsce są one w ostatnich latach coraz bardziej popularne głównie za sprawą mody na kuchnię wegetariańską i zdrowy styl życia.

Dlaczego warto jeść strączki?

  1. Rośliny strączkowe są świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu będą pomocne w odchudzaniu. Po zjedzeniu dania zawierającego rośliny strączkowe pozostaniemy na długo syci. Pomogą nam również w walce z zaparciami poprzez poprawę perystaltyki jelit.

 

  1. Dzięki temu, że są bardzo dobrym źródłem białka, wegetarianie mogą pokryć wraz z dietą zapotrzebowanie na ten składnik. Białko jest nam potrzebne do prawidłowego rozwoju i budowy mięśni. Wchodzi w skład wielu enzymów, a także reguluje przemianę materii.

 

  1. Należą do roślin o właściwościach przeciwutleniających. Zawdzięczają to wysokiej koncentracji polifenoli, które potrafią zwalczać wolne rodniki. Jedząc warzywa strączkowe będziemy rzadziej chorować oraz dłużej pozostaniemy młodzi.

 

  1. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po posiłku zawierającym warzywa strączkowe nie będzie następował gwałtowny wzrost glikemii. Mogą być one śmiało spożywane przez chorych na cukrzycę oraz zmagających się z insulinoopornością.

 

  1. Wykazują właściwości hipocholesterolemiczne, tzn. obniżają frakcję „złego” cholesterolu LDL, natomiast podwyższają frakcję „dobrego” HDL. Będą zatem zalecane w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

  1. Rośliny strączkowe są źródłem wielu witamin – szczególnie z grupy B, oraz składników mineralnych, między innymi potasu, wapnia, żelaza oraz magnezu. Witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego i odpowiadają za sprawność intelektualną. Potas jest nam niezbędny do prawidłowej pracy serca, utrzymania poprawnej wartości ciśnienia krwi oraz zapobiegania powstawaniu obrzęków. Wapń buduje nasze kości, zapewnia równowagę kwasowo – zasadową organizmu, zapobiega rozwojowi osteoporozy. Żelazo odpowiada za transport tlenu w naszym organizmie, wchodzi w skład wielu enzymów oraz zapobiega niedokrwistości. Magnez uczestniczy w kurczliwości mięśni i reguluje ciśnienie krwi. Pomaga również zachować homeostazę (równowagę) organizmu.

 

  1. Badania pokazują, że spożywając rośliny strączkowe będziemy rzadziej chorować na nowotwory. Dzieje się tak, ponieważ warzywa te zawierają substancje hamujące namnażanie się komórek rakowych.

straczki_1

 

Nasiona roślin strączkowych mają bardzo wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Powyżej przedstawiliśmy tylko najważniejsze z nich. Warto zatem już dziś zacząć wprowadzać nasiona strączkowe do diety. Możemy przyrządzić z nich pyszne sałatki, pasty na kanapki (jako zamiennik wędliny), dodać do makaronów, ryżu, kasz, zup czy nawet ciast. Możliwości jest bardzo wiele, zacznij więc wprowadzać zmiany już dziś!

Przepisy na potrawy ze strączków m. in. ciecierzycy, soczewicy i bobu znajdziecie w zakładce KULINARIA.

 

Bibliografia:

  1. Zielińska, Helena, and Kazimierz Zieliński. „Spożycie żywności w Polsce. Tendencje i determinanty zmian.”W: MG Woźniak (red.), Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy 5 (2004).
  2. Szajdek, A., and J. Borowska. „Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego.”Żywność Nauka Technologia Jakość 4 Spec. (2004).
  3. Kwasek, Mariola.Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy, 2010.
  4. Lampart-Szczapa, E., and J. Czubiński. „Niedoceniony łubin. Cenne właściwości roślin strączkowych.”Przemysł Spożywczy 11 (2011): 29-33.
  5. Xu, Baojun, and Sam KC Chang. „Comparative study on antiproliferation properties and cellular antioxidant activities of commonly consumed food legumes against nine human cancer cell lines.”Food Chemistry 3 (2012): 1287-1296.

 

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj