powiększ zdjęcie

JAK POPRAWIĆ KONDYCJĘ SKÓRY ZA POMOCĄ DIETY?

05.08.2018

Skóra podlega nieustannym zmianom. Jej stan jest uzależniony przede wszystkim od ogólnego stanu zdrowia oraz sposobu żywienia.  Wszelkie zaburzenia równowagi organizmu znajdują często odbicie w jej kondycji. Dowiedz się co jeść, aby poprawić wygląd skóry.

 

WODA

Aby cieszyć się miękką, zdrowa i gładka skórą należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Regularne picie ok. 2 litrów wody dziennie zapewnia optymalne nawilżenie skóry na poziomie 20-30%. Sucha, odwodniona skóra traci elastyczność i jest bardziej podatna na tworzenie się bruzd i zmarszczek.

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (OMEGA 3 i 6)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT): omega-3 i omega-6, a w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy i α-linolenowy, są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory NNKT mogą skutkować różnymi zmianami skórnymi, suchością i większą podatnością na stany zapalne.

Bogatym źródłem kwasu linolowego są oleje roślinne: słonecznikowy, krokoszowy, sojowy, z pestek winogron i kiełków pszenicy, kukurydziany, sezamowy oraz arachidowy.

Kwas γ-linolenowy występuje w: nasionach ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, czarnej porzeczki i w oleju konopnym.

Kwas α-linolenowy (omega-3) znajdziemy w: oleju lnianym, sojowym i rzepakowym, w orzechach włoskich oraz kiełkach pszenicy. EPA i DHA (również omega-3) są obecne głównie w tłuszczu ryb morskich (dorsz, makrela, sola, śledź, łosoś).

OWOCE

Owoce to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w diecie. Zwalczają wolne rodniki, które wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie oraz wygląd i kondycję skóry. Udowodniono, że regularne spożywanie owoców opóźnia procesy fotostarzenia się skóry, podnosi odporność organizmu na stres oksydacyjny i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Większość związków wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne nie jest syntetyzowana przez ludzki organizm, dlatego ważne jest, aby regularnie dostarczać je z dietą.

 

Owoce o największej zawartości antyoksydantów to:

  1. Aronia

Owoce aronii są niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy głownie z grupy polifenoli: antocyjany, fenolokwasy i flawonoidy.

  1. Winogrona

Związki korzystnie wpływające na skórę to przede wszystkim: resweratrol, flawonole (kwercetyna) i proantocyjanidyny. Pestki winogron zawierają również katechiny, pyknogenol i antocyjanidyny (pelargonidynę). Wysoką aktywność przeciwutleniającą posiada wino z czerwonych winogron, które jest doskonałym źródłem kwarcetyny i resweratrolu.

  1. Owoce leśne
    Jeżyny, maliny, jagody i borówki słyną z dużej zawartości związków bioaktywnych o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, m.in. antocyjanów i flawonoidów. Według badań borówka czarna charakteryzuje się największą zawartością różnego rodzaju polifenoli i zawiera ich aż 19. Na drugim miejscu uplasowały się jagody – 17 związków, a na trzecim czarna porzeczka – 15 polifenoli.

Do silnych antyoksydantów obecnych w owocach jagodowych należy również witamina C.

  1. Cytrusy

Owoce cytrusowe są niezwykle bogatym źródłem flawonoidów. Najwięcej z nich znajduje się w białym grejpfrucie i są to głównie flawony, flawanony i flawanole oraz witamina C. Wysoką zawartością flawonoidów charakteryzują się również cytryny i pomarańcze. Posiadają one działanie przeciwzapalne, przeciwalergicznie, opóźniają procesy starzenia się skóry oraz mają zdolność do pochłaniania promieniowania UVA i UVB.

Bibliografia:

  1. Bojanowicz H., Woźniak B. (2008): ,,Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę”, Probl Hig Epidemiol, t. 89, 4, s. 471-475.
  2. Nowak A., Zielonka K. i wsp. (2014): ,,Wpływ przeciwutleniaczy zawartych w owocach na proces fotostarzenia się skóry”, Postępy Fitoterapii, t. 2, s. 94-99.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj