Skóra podlega nieustannym zmianom. Jej stan jest uzależniony przede wszystkim od ogólnego stanu zdrowia oraz sposobu żywienia. Wszelkie zaburzenia równowagi organizmu znajdują często odbicie w jej kondycji. Dowiedz się co jeść, aby poprawić wygląd skóry.
WODA
Aby cieszyć się miękką, zdrowa i gładka skórą należy przede wszystkim zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Regularne picie ok. 2 litrów wody dziennie zapewnia optymalne nawilżenie skóry na poziomie 20-30%. Sucha, odwodniona skóra traci elastyczność i jest bardziej podatna na tworzenie się bruzd i zmarszczek.
WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE (OMEGA 3 i 6)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT): omega-3 i omega-6, a w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy i α-linolenowy, są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory NNKT mogą skutkować różnymi zmianami skórnymi, suchością i większą podatnością na stany zapalne.
Bogatym źródłem kwasu linolowego są oleje roślinne: słonecznikowy, krokoszowy, sojowy, z pestek winogron i kiełków pszenicy, kukurydziany, sezamowy oraz arachidowy.
Kwas γ-linolenowy występuje w: nasionach ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, czarnej porzeczki i w oleju konopnym.
Kwas α-linolenowy (omega-3) znajdziemy w: oleju lnianym, sojowym i rzepakowym, w orzechach włoskich oraz kiełkach pszenicy. EPA i DHA (również omega-3) są obecne głównie w tłuszczu ryb morskich (dorsz, makrela, sola, śledź, łosoś).
OWOCE
Owoce to jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w diecie. Zwalczają wolne rodniki, które wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie oraz wygląd i kondycję skóry. Udowodniono, że regularne spożywanie owoców opóźnia procesy fotostarzenia się skóry, podnosi odporność organizmu na stres oksydacyjny i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Większość związków wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne nie jest syntetyzowana przez ludzki organizm, dlatego ważne jest, aby regularnie dostarczać je z dietą.
Owoce o największej zawartości antyoksydantów to:
Owoce aronii są niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy głownie z grupy polifenoli: antocyjany, fenolokwasy i flawonoidy.
Związki korzystnie wpływające na skórę to przede wszystkim: resweratrol, flawonole (kwercetyna) i proantocyjanidyny. Pestki winogron zawierają również katechiny, pyknogenol i antocyjanidyny (pelargonidynę). Wysoką aktywność przeciwutleniającą posiada wino z czerwonych winogron, które jest doskonałym źródłem kwarcetyny i resweratrolu.
Do silnych antyoksydantów obecnych w owocach jagodowych należy również witamina C.
Owoce cytrusowe są niezwykle bogatym źródłem flawonoidów. Najwięcej z nich znajduje się w białym grejpfrucie i są to głównie flawony, flawanony i flawanole oraz witamina C. Wysoką zawartością flawonoidów charakteryzują się również cytryny i pomarańcze. Posiadają one działanie przeciwzapalne, przeciwalergicznie, opóźniają procesy starzenia się skóry oraz mają zdolność do pochłaniania promieniowania UVA i UVB.
Bibliografia: