powiększ zdjęcie

JAK POPRAWIĆ PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ?

21.05.2014

pamiec1Wiele osób, aby zyskać dobrą pamięć najchętniej łyknęłoby tabletkę. Jednakże nie jest to właściwy kierunek. Aby szybciej i wydajniej zapamiętywać należy stworzyć ku temu odpowiednie warunki. Pomimo tego, że ta zdolność pogarsza się w miarę upływu lat i jest nieunikniona, istnieją sposoby na odsunięcie owego procesu w czasie. Możemy sprawić, że nasza pamięć na dłużej zachowa swoją efektywność. Tak, to jest możliwe!

ĆWICZ I JESZCZE RAZ ĆWICZ!

pamiec2Jeśli naszym celem jest poprawa pamięci, to najprostszą drogą jest ćwiczenie koncentracji. Pamięć i koncentracja muszą współdziałać. Zdarza się, że nie zapamiętujemy dlatego, że nie skupiamy się należycie na zadaniu, które w danej chwili wykonujemy. Wtedy też nie dostarczamy do mózgu wystarczającej ilości informacji. Odpowiednia koncentracja potrafi sprawić, że będziemy w stanie odgrzebać z głowy wiele istotnych faktów. Bardzo często niesłusznie za brak skupienia obarczamy słabą pamięć.

Mechanizm pamięci, aby mógł właściwie funkcjonować, wymaga nieustannego treningu. Można tutaj przytoczyć słuszne twierdzenie, wedle którego organ nieużywany zanika. Naukowcy nie są w stanie oszacować wielkości ludzkiej pamięci. Niewątpliwie ma ogromną moc, warto sukcesywnie ją trenować. To twardy dysk, który każdego dnia nosimy ze sobą. Istnieje wiele ćwiczeń na rozruszanie pamięci.

pamiec3

DIETA NA PAMIĘĆ

pamiec4Zdolności umysłowe mają ścisły związek z dostarczanymi do organizmu witaminami i składnikami odżywczymi. Właściwa dieta to połowa sukcesu. Przyjmowane pokarmy wpływają na intelektualne funkcje mózgu. Masa mózgu wynosi ok. 2% masy całego ciała, zużywa on ok. 20% kalorii dostarczanych w pożywieniu. Jeśli jest „głodny”, to odmawia współpracy, z kolei „przejedzony” rozleniwia się. Zatem, jakich produktów powinniśmy mu dostarczać?

Do prawidłowej pracy mózgu potrzebna jest energia, której najlepszym źródłem są węglowodany złożone. Można je odnaleźć w pełnoziarnistym pieczywie, brązowym ryżu, muesli, kaszy gruboziarnistej oraz warzywach zielonych. Stymulatorem mózgu jest również tyrozyna. Używana jest do syntezy hormonów odpowiedzialnych za klarowne myślenie, dobrą koncentrację, pamięć oraz przytomność umysłu. Znajduje się w produktach bogatych w białko, mięsie, drobiu, owocach morza, fasoli, soczewicy. Na pamięć oddziałuje żelazo, magnez i potas. By zaspokajać zapotrzebowanie na żelazo należy spożywać wołowinę, wątróbkę, mięso cielęce, pietruszkę, buraki. Magnez i potas występują w bananach, pestkach dyni, migdałach, kakao oraz nasionach strączkowych. Uzupełnieniem diety ubogiej w magnez może być ponadto picie wody  przefiltrowanej przez wkład Dafi AquaMag. Na pracę mózgu mają wpływ nienasycone kwasy tłuszczowe odnajdywane w tłustych rybach morskich, olejku z wiesiołka, ogórecznika oraz w oleju lnianym czy oliwie.

WODA TO PODSTAWA

pamiec5Woda stanowi ok. 82% naszego mózgu, od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, szybkość oraz jakość myślenia. Jej niedobór sprawia, że jesteśmy zmęczeni i tracimy mobilizację do działania. Norma dzienna dorosłego człowieka to 1.5 litra, ale jeśli  nasza dieta obfituje w słodycze albo intensywnie się pocimy, musimy pić odpowiednio więcej: 2–3 litry płynów w ciągu dnia. Pilnujmy, by nie dopuścić do pojawienia się uczucia pragnienia – to sygnał, że organizm zaczyna się odwadniać! Pamiętajmy o tym, aby popijać wodę regularnie przez cały dzień. Woda jest odpowiedzialna za przewodnictwo impulsów między neuronami, w związku z tym pełni istotną rolę również w procesach pamięciowych. Jeśli jesteśmy spragnieni, to mózg mimowolnie spowalnia, gdyż skupia się głównie na rosnącym zapotrzebowaniu na wodę. Nieodpowiednie nawodnienie sprawia, że tkanki mózgu kurczą się, z tego powodu nie działają wystarczająco dobrze. Woda mobilizuje mózg do wytężonej pracy.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj