powiększ zdjęcie

TWAROŻEK Z BURACZKAMI NA DOBRY POCZĄTEK DNIA

14.02.2014

twarozek1 

Pieczywo ciemne – węglowodany

Ser biały – białko

Buraki – witaminy i minerały

Pełnowartościowy posiłek na  rozpoczęcie aktywnego dnia!

 

 

twarozek2Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 kostka chudego twarogu/200 g
  • 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • ugotowany burak
  • pół cebuli
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Do twarogu dodajemy śmietanę lub jogurt, na tarce o grubych oczkach trzemy buraczka.

Krok 2.

Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski.

Krok 3.

Wszystko dokładnie mieszamy widelcem,  przyprawiamy. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Zapamiętaj:

  • chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków,
  • najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm,
  • podczas gotowania buraki tracą wiele soku, dlatego najlepiej gotować je ze skórką.

100 g buraków zawiera: 300 mg potasu, 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj