powiększ zdjęcie

Sposoby na pyszne, domowe (i ekologiczne) espresso!

23.11.2024

23 listopada obchodzimy Dzień Espresso. Z tej okazji zdradzamy, jak przygotować wyśmienite espresso w domu – na dodatek w sposób przyjazny środowisku!

Rytuał parzenia kawy to dla wielu osób nie tylko proces przygotowania napoju, ale także ważny element dnia i moment na chwilę przyjemności. Warto podczas tego procesu korzystać z akcesoriów przyjaznych naturze oraz zadbać o odpowiedni dobór ziaren.

Przy ekologicznym parzeniu kawy świetnie sprawdzają się filtry wielokrotnego użytku zamiast jednorazowych filtrów papierowych (np. filtry metalowe lub materiałowe), a także ekspresy, które nie wymagają energii elektrycznej, takie jak Aeropress czy French Press. Jak zaparzyć najlepsze espresso we własnej kuchni? Sprawdź!

Po pierwsze: woda. Dlaczego jest tak ważna przy parzeniu kawy?

Espersso

Jakość wody ma istotne znaczenie w procesie parzenia kawy. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim woda wpływa na smak kawy, ponieważ rozpuszcza poszczególne jej składniki. Twardość wody wpływa m.in. na to, jakie nuty smakowe zostają wydobyte z ziaren.

Znaczenie ma także jej pH. Najlepsze pH wody do parzenia kawy ma wartość od 6 do 8. Zarówno zbyt zasadowa, jak i zbyt kwaśna woda negatywnie wpływa na smak i aromat napoju. Ale to nie wszystko. Woda kranowa może zawierać zanieczyszczenia, takie jak chlor, drobinki mechaniczne w postaci rdzy czy piasku. To również może mieć negatywny wpływ na smak napoju.

Postaw na Aeropress i French Press. O ekologicznych metodach parzenia espresso.

Rosnąca wśród konsumentów świadomość ekologiczna sprawia, że coraz popularniejsze stają się alternatywne, ekologiczne sposoby parzenia kawy.

Jednym z nich jest Aeropress, który jest bardziej przyjazny dla środowiska niż tradycyjne ekspresy ciśnieniowe. Aeropress nie tylko wykorzystuje minimalną ilość wody do parzenia kawy co pozwala oszczędzać te zasoby. Dodatkowo wykonany jest z trwałych i łatwych do recyklingu materiałów. Co więcej, nie generuje odpadów w postaci kapsułek, a na dodatek można w nim parzyć także inne rodzaje kaw, dzięki czemu nie musimy posiadać wielu urządzeń!

Espersso

Także coraz popularniejszy French Press jest prostym urządzeniem, które nie wymaga prądu ani skomplikowanej technologii. Na dodatek pozwala wykorzystać kawę do ostatniej kropli, a resztki fusów – kompostować! Oba urządzenia rewelacyjnie sprawdzają się wśród miłośników kawy, dla których proces parzenia jest rytuałem. Ręczne parzenie kawy pozwala m.in. poświęcić mu większą uwagę.

Pamiętaj, że tradycyjne espresso wymaga od 7 do 9 gramów kawy na pojedynczą porcję. Do podwójnego espresso, tzw. double shot, zaleca się od 14 do 18 gramów.

Wybierz najlepsze ekologiczne ziarna.

Dla prawdziwych miłośników kawy duże znaczenie ma także wybór ekologicznych ziaren kawy. Pozwala to nie tylko cieszyć się pełnym, wyśmienitym smakiem, ale także dbać o środowisko naturalne.

Espersso

Dlatego warto wybierać ziarna, które posiadają odpowiednie certyfikaty – m.in. Fair Trade czy Rainforest Alliance. Świadczą one o tym, że uprawa kawy przebiegała w sposób zrównoważony, bez użycia pestycydów czy sztucznych nawozów. Przy wyborze kawy warto też zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Kawa z mniejszych gospodarstw – poza tym, że często ma lepszą jakość – pozwala też wspierać lokalne społeczności.

Warto też sięgać po określony rodzaj kawy. Arabica ma zazwyczaj bogatszy smak i pełniejszy aromat niż Robusta. Nie bez znaczenia jest także data palenia. Im późniejsza – tym lepszy smak. Ziarna warto też zmielić przed samym parzeniem. Ziarenka kawy szybko bowiem tracą aromat po zmieleniu. Z tego względu warto mielić je na bieżąco.

Lubisz nowości? Espresso z wodą gazowaną to propozycja dla Ciebie!

Czy wiesz, że espresso można pić również z wodą sodową? Wówczas napój nazywany bywa „espressodą” lub sparkling espresso. Czym jest espressoda? To nic innego jak espresso z kostkami lodu i wodą sodową. Świetnie sprawdza się do niego saturator PushAir od Dafi.

A jeśli lubisz słodkości… możesz wypróbować espresso z nutą czekoladową dodając odrobinę gorzkiej czekolady na dno filiżanki tuż przed zaparzeniem. Twoja kawa zyska wówczas prawdziwie deserowy smak.

Woda filtrowana to podstawa!

Woda filtrowana lepiej nadaje się do parzenia kawy niż woda bezpośrednio z kranu. Przede wszystkim jest ona miększa, ma też odpowiednie pH, a na dodatek pozbawiona jest zapachu i smaku chloru oraz zanieczyszczeń mechanicznych. By przygotować pyszne espresso warto sięgnąć po produkty Dafi.

Niezależnie od tego czy wybierzesz dzbanek filtrujący czy system Flow Comfort – z produktami Dafi Twoja kawa będzie miała pełny smak i wyjątkowy aromat, a Ty zyskasz chwilę spokoju nawet w trakcie najbardziej intensywnego dnia!

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj