Kolorowo sałatka, pełna witamin oraz składników mineralnych. Zawiera również kwasy omega-3, a przy tym jest bardzo niskokaloryczna.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (2 porcje):
– mango (1 mała szt.)
– awokado (1 szt.)
– orzechy włoskie (2 garście)
– rukola (2 garście)
– sok z ½ cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Opłucz i osusz rukolę. Umyj i obierz awokado oraz mango. Pokrój owoce w plastry, a następnie w paski.
Krok 2.
Układaj mango i awokado na liściach rukoli.
Krok 3.
Posyp sałatkę pokruszonymi orzechami.
Krok 4.
Skrop sałatkę sokiem z cytryny.
Mango to owoc pochodzący z Indii. Uprawiany był tam już ponad 4 tys. lat temu. Do Europy mango sprowadzili w XVI wieku Portugalczycy. Mango jest bogate w beta-karoten, witaminę C, E, PP oraz witaminy z grupy B.