powiększ zdjęcie

SAŁATKA Z MANGO I AWOKADO

23.05.2014

Kolorowo sałatka, pełna witamin oraz składników mineralnych. Zawiera również kwasy omega-3, a przy tym jest bardzo niskokaloryczna.

mangoawokado1Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (2 porcje):
– mango (1 mała szt.)

– awokado (1 szt.)

– orzechy włoskie (2 garście)

– rukola (2 garście)

– sok z ½ cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Opłucz i osusz rukolę. Umyj i obierz awokado oraz mango. Pokrój owoce w plastry, a następnie w paski.

Krok 2.

Układaj mango i awokado na liściach rukoli.

Krok 3.

Posyp sałatkę pokruszonymi orzechami.

Krok 4.

Skrop sałatkę sokiem z cytryny.

mangoawokado2

Mango to owoc pochodzący z Indii. Uprawiany był tam już ponad 4 tys. lat temu. Do Europy mango sprowadzili w XVI wieku Portugalczycy. Mango jest bogate w beta-karoten, witaminę C, E, PP oraz witaminy z grupy B. 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj