powiększ zdjęcie

PRAŻONA CIECIORKA Z PRZYPRAWAMI  

16.02.2018

Chrupiącą cieciorka zrobi furorę na każdej imprezie i będzie zdrową alternatywą oraz konkurencją dla popcornu. Z uwagi na większą zawartość białka syci szybciej i dłużej niż chipsy czy inne słone przekąski.

Czas przygotowania: 25 min. (w przypadku cieciorki surowej należy ją wcześniej namoczyć i ugotować)

Składniki (2 porcje):
– cieciorka z puszki (1 puszka/240 g) lub surowa (1 szkl./200 g)

– rozmaryny (1 łyżka)

– kurkuma (1 łyżeczka)

– oregano (1 łyżeczka)

– oliwa z oliwek (1 łyżka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.
Cieciorkę odcedź z zalewy, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz surowej cieciorki zalej ją wodą z sodą oczyszczoną i pozostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj w świeżej wodzie do miękkości (ok. 40 min.).

Krok 2.

Na dużej blasze ułóż papier do pieczenia i wysyp na nią cieciorkę.

 

Krok 3.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz cieciorkę ok. 25 min. aż będzie zarumieniona i  chrupiąca.

 

Cieciorka jest bogata w błonnik oraz białko. Składniki te dają uczucie sytości i pomagają zapanować nad nawykiem podjadania. Cieciorka zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze.
 

 

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj