Chrupiącą cieciorka zrobi furorę na każdej imprezie i będzie zdrową alternatywą oraz konkurencją dla popcornu. Z uwagi na większą zawartość białka syci szybciej i dłużej niż chipsy czy inne słone przekąski.
Czas przygotowania: 25 min. (w przypadku cieciorki surowej należy ją wcześniej namoczyć i ugotować)
Składniki (2 porcje):
– cieciorka z puszki (1 puszka/240 g) lub surowa (1 szkl./200 g)
– rozmaryny (1 łyżka)
– kurkuma (1 łyżeczka)
– oregano (1 łyżeczka)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Cieciorkę odcedź z zalewy, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Jeśli używasz surowej cieciorki zalej ją wodą z sodą oczyszczoną i pozostaw na noc. Na drugi dzień ugotuj w świeżej wodzie do miękkości (ok. 40 min.).
Krok 2.
Na dużej blasze ułóż papier do pieczenia i wysyp na nią cieciorkę.
Krok 3.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz cieciorkę ok. 25 min. aż będzie zarumieniona i chrupiąca.
Cieciorka jest bogata w błonnik oraz białko. Składniki te dają uczucie sytości i pomagają zapanować nad nawykiem podjadania. Cieciorka zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze.