Zdrowe, dietetyczne i bardzo smaczne naleśniki to idealne rozwiązanie na szybki obiad nawet dla bardzo zabieganych.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (8 szt.):
– mleko 2% (500 ml/2 szkl.)
– mąka żytnia pełnoziarnista (300 g/2 szkl.)
– jaja (2 szt.)
– serek twarogowy kremowy (200 g/1 op.)
– wędzony łosoś (150 g/1 op.)
– koperek (2 łyżki)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– pieprz ( ½ łyżeczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
W dużej misce wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego: mąkę, jaja i mleko. Dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć aksamitną i dość rzadką konsystencję. Jeśli jej zbyt gęste – dodaj odrobinę wody.
Krok 2.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Za pomocą chochli wlewaj ciasto i smaż równomiernie z obu stron.
Krok 3.
W małej misce wymieszaj serek, pokrojonego w małe kawałki łososia, koperek oraz pieprz.
Krok 4.
Smaruj serkiem ostudzone naleśniki, a następnie składaj je w kopertę lub rulon.
Mąka żytnia pełnoziarnista jest znacznie bardziej wartościowa od mąki pszennej. Dzięki temu, że ziarna są mielone w całości mąka żytnia zawiera błonnik, żelazo, wapń, cynk oraz trzy razy więcej białka niż mąka pszenna.