Jesień to czas, w którym wielu Polaków wybiera się na grzybobranie. Wyprawa na grzyby to świetny sposób nie tylko na aktywny wypoczynek na łonie natury i zapewnienie sobie przechadzki w pięknym otoczeniu, ale także okazja, by wrócić z koszykiem pełnym aromatycznych kurek, borowików czy podgrzybków. Jak suszyć i przechowywać grzyby, by nie spleśniały i służyły nam jak najdłużej? Podpowiadamy!
Wyprawa na grzyby może być dużym wydarzeniem zwłaszcza dla osób mieszkających w mieście. Sezon na zbieranie grzybów rozpoczyna się już w połowie lata i trwa do jesieni, do pierwszych przymrozków.
Pierwsze kurki możemy spotkać w lasach już w czerwcu i na początku lipca. Latem rosną też m.in. pieprznik jadalny, płachetka zwyczajna, borowik szlachetny i poza lasami pieczarka. Prawdziwy raj dla grzybiarzy przynosi jednak jesień. Wówczas w lasach występują m.in. podgrzybek brunatny, borowik szlachetny, koźlarz, maślak i czubajka kania.
Grzyby, ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczne, mają stałe, niepodważalne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Niektóre wykorzystujemy na bieżąco, inne marynujemy, a pozostałą część zbiorów nierzadko suszymy i przechowujemy w kolejnych miesiącach.
Suszone grzyby, np. borowiki szlachetne, nadają wyjątkowego aromatu zupom i sosom. Stanowią też nieodłączny element potraw wigilijnych. Nadziewa się nimi uszka, pierogi i dodaje do łazanek z kapustą. Suszone borowiki, kurki i podgrzybki dodają smaku krokietom i wielu innym daniom. Podkreślają smak bigosu, są niezastąpione w zupie grzybowej.
Uzbieranie koszyka z grzybami to nie wszystko. Nie mniej istotne jest odpowiednie ich wysuszenie i przechowywanie. Grzyby można suszyć na wiele sposobów – m.in. w piekarniku, nad kuchenką lub w maszynach przeznaczonych specjalnie do tego celu.
Właściwie wysuszone grzyby, w postaci suszu grzybowego, powinny być lekko elastyczne i mieć przyjemny zapach, a także jasną barwę. Powinny też do końca wystygnąć. Dopiero gdy osiągną temperaturę pokojową, możemy przełożyć je do odpowiednich pojemników. Od tego, jaki pojemnik wybierzemy, będzie zależało, jak długo nam posłużą.
Niestety, okazuje się, że często mamy problem z prawidłowym przechowywaniem grzybów suszonych. Tymczasem ich właściwe przechowywane sprawia, że mogą przetrwać do nawet trzech lat.
Jeśli chcemy przechowywać je dłużej, powinniśmy raz na jakiś czas sprawdzić, czy nie są spleśniałe lub, czy nie dostały się do nich mole spożywcze. Jeśli tak się stało, grzyby należy natychmiast wyrzucić. Jak przechowywać suszone grzyby, by zapobiec takim przykrym niespodziankom? Oto sprawdzone sposoby.
Przede wszystkim nie powinno się przechowywać grzybów suszonych w papierowych torebkach ani woreczkach z tkaniny, bo ułatwiają one dostęp molom spożywczym. Mole odstrasza także zapach liści laurowych, jednak pochłaniają go również grzyby. Grzybów suszonych nie powinno się też przechowywać w torebkach foliowych, ponieważ mogą spleśnieć. Grzybom suszonym zagraża też kurz i intensywne zapachy innych produktów spożywczych. Dlatego powinny być przechowywane w szczelnym zamknięciu.
Przede wszystkim przed umieszczeniem grzybów w pojemniku należy sprawdzić, czy jest on całkowicie suchy – zapobiegnie to ich pleśnieniu. Można też na dno każdego pojemnika wsypać kilka ziarenek ryżu, który pochłonie ewentualną wilgoć.
Przede wszystkim pojemniki z suszonymi grzybami powinno się przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Wysoka temperatura, wilgoć i światło mogą powodować utratę smaku i aromatu. Jak można się więc domyślić, przechowywanie grzybów suszonych na parapecie czy blacie kuchennym nie będzie dobrym pomysłem.
Grzyby powinno się przechowywać próżniowo. Takie rozwiązanie chroni suszone grzyby nie tylko przed pleśnią i molami spożywczymi, ale także przed utratą smaku i aromatu. Pojemniki próżniowe odcinają dostęp powietrza, kurzu, wilgoci i bakterii. Grzyby suszone możesz przechowywać także w zamrażarce. Tu także sprawdza się pojemnik hermetyczny, który chroni grzyby przed wilgocią.
Pojemniki próżniowe świetnie nadają się też do przechowywania owoców i warzyw, a także serów i mięs. Takie rozwiązanie pozwala kilkukrotnie wydłużyć trwałość produktów i zachować ich świeżość. Pojemniki próżniowe SeeYoo pozwalają też sporo zaoszczędzić, bo dzięki nim nie marnujemy jedzenia. Szczelne zamknięcie oraz pompka próżniowa zapobiegają też roznoszeniu się zapachów w lodówce. Co więcej, mają nowoczesny kształt i wyjątkową, bogatą kolorystykę, dzięki czemu pozostawione na wierzchu, idealnie wkomponują się w wystrój kuchni.
Właściwe przechowywanie suszonych grzybów to gwarancja, że na długo zachowają swój smak i aromat, a Ty będziesz mógł się nim cieszyć przez wiele miesięcy!