Pomarańcza wybornie pasuje do kurczaka. Nadaje potrawie wyjątkowego smaku, koloru oraz aromatu.
Składniki (2 porcje):
– mięso z piersi z kurczaka (2 filety)
– olej rzepakowy (1 łyżka)
– cebula (1 szt.)
– marchew (2 szt.)
– czosnek (1 ząbek)
– świeży, starty imbir (1 łyżka)
– imbir w proszku (1/2 łyżeczki)
– słodkie sherry (2 łyżki)
– przecier pomidorowy (1 łyżka)
– sok z 1 pomarańczy
– mąka kukurydziana (1 łyżeczka)
– pomarańcze (1 duża sztuka)
– szczypiorek (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1
Cebulę pokój w pióra, a marchew – w słupki. Poszatkuj czosnek. Rozgrzej olej w woku lub patelni o grubym dnie i smaż cebulę, marchew oraz czosnek na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 2
Pokrój kurczaka w paski i smaż razem ze świeżym i mielonym imbirem. Smaż mieszając przez ok. 7 minut, aż kurczak będzie miękki. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
Krok 3
W miseczce wymieszaj sherry, sok z pomarańczy, mąkę i przecier pomidorowy. Wlej sos na patelnię, wymieszaj i duś kilka minut aż sos zgęstnieje.
Krok 4
Obierz pomarańczę, podziel ją na cząstki i pokrój na małe kawałki. Dodaj pomarańczę do dania i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Przed podaniem udekoruj danie szczypiorkiem.
Pomarańcze są bogate w witaminę C, a ta zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego warto łączyć cytrusy z różnymi rodzajami mięsa.