powiększ zdjęcie

FIT LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE

22.06.2018

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Nie muszą one być jednak bardzo kaloryczne i pełne niezdrowych dodatków. Jeśli dbasz o linię, wypróbuj nasz przepis na domowe, niskokaloryczne lody.

 

Czas przygotowania: 10 min. + min. 4 h w zamrażarce

 

Składniki (1 małe pudełko):

– jogurt grecki (1 szkl., 250 ml)

– dojrzałe banany (2 szt./120 g)

– dojrzałe, słodkie truskawki (1 i 1/3 szkl./150 g)

– cukier puder (1 łyżka)

– orzechy włoskie do dekoracji (1-2 łyżki)

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.
Zmiksuj owoce w blenderze.  

Krok 2.

Dodaj jogurt oraz cukier puder, następnie zmiksuj wszystko razem na gładką masę.

Krok 3.

Wlej masę do małego pojemnika na żywność lub foremek na lody.

Krok 4.

Umieść pojemnik z masą lodową w zamrażarce na min. 4 h. Przed podaniem ozdób lody pokruszonymi orzechami.

 

Podobno lody wynaleźli Włosi, ale to król Ludwik XIV je spopularyzował i uczynił z nich smakołyk. Regularnie jedzenie lodów w małych porcjach hartuje gardło i chroni przed częstym zapadaniem na zapalenie górnych dróg oddechowych.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj