Gołąbki to typowo polska potrawa gotowana przez nasze mamy i babcie. Czy gołąbki muszą być tłustą potrawą? Dokonaliśmy kilku modyfikacji, dzięki czemu z naszego przepisu mogą korzystać również osoby na diecie.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Składniki (ok. 15 szt.):
– kapusta biała (1,8 kg/1 średnia szt.)
– mielone mięso z indyka (400 g)
– ryż biały (150 g/3 woreczki)
– jaja (2 szt./100 g)
– cebula (1 szt./100 g)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– pasta pomidorowa (500 ml/2 szklanki)
– cukier (1 łyżeczka)
– przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Obgotuj kapustę i zdejmij z niej 15 liści. Zostaw je do ostygnięcia.
Krok 2.
Mięso dopraw solą i pierzem. Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Ugotuj ryż na półtwardo.
Krok 3.
Dodaj cebulę, ryż i jajko do mięsa. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami np. słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Krok 4.
Zawijaj farsz w liście i układaj ściśle w garnku. Podlej garnek wodą i duś pod przykryciem ok. 25 minut, aż kapusta zmięknie.
Krok 5.
Pastę wymieszaj z ziołami, solą i cukrem. Polej sosem gotowe gołąbki.
Jeden gołąbek to ok. 130 kcal. Zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa z kurczaka.