powiększ zdjęcie

DIETETYCZNE GOŁĄBKI

28.03.2018

Gołąbki to typowo polska potrawa gotowana przez nasze mamy i babcie. Czy gołąbki muszą być tłustą potrawą? Dokonaliśmy kilku modyfikacji, dzięki czemu z naszego przepisu mogą korzystać również osoby na diecie.

Czas przygotowania: ok. 40 min.

Składniki (ok. 15 szt.):

– kapusta biała (1,8 kg/1 średnia szt.)
– mielone mięso z indyka (400 g)

– ryż biały (150 g/3 woreczki)

– jaja (2 szt./100 g)

– cebula (1 szt./100 g)

– olej rzepakowy (1 łyżeczka)

– pasta pomidorowa (500 ml/2 szklanki)

– cukier (1 łyżeczka)

– przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia

– sól, pieprz

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Zagotuj wodę w dużym garnku. Obgotuj kapustę i zdejmij z niej 15 liści. Zostaw je do ostygnięcia.

 Krok 2.

Mięso dopraw solą i pierzem. Poszatkuj cebulę i podsmaż ją na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Ugotuj ryż na półtwardo.

Krok 3.

Dodaj cebulę, ryż i jajko do mięsa. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami np. słodką papryką i ziołami prowansalskimi.

Krok 4.

Zawijaj farsz w liście i układaj ściśle w garnku. Podlej garnek wodą i duś pod przykryciem ok. 25 minut, aż kapusta zmięknie.

Krok 5.

Pastę wymieszaj z ziołami, solą i cukrem. Polej sosem gotowe gołąbki.

 

Jeden gołąbek to ok. 130 kcal. Zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa z kurczaka.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj