Gorąca czekolada to przysmak nie tylko dla dzieci. Dorośli również ją uwielbiają. Czekolada na ostro to propozycja dla osób, które lubią wyraziste smaki. Ten wyjątkowy napój rozgrzeje każdego nawet podczas srogiej zimy.
– 100g mlecznej czekolady
– 50g gorzkiej czekolady
– 1/2 szklanki mleka
– 1/4 szklanki śmietanki
– papryka chilli
– szczypta cynamonu
Podgrzej w niedużym rondelku mleko, śmietankę i połamaną czekoladę. Mieszankę trzymaj na ogniu do momentu, gdy czekolada stanie się płynna. Sekretem czekolady na ostro jest papryka chili, którą należy przyprawić gotowy napój. Dla wzmocnienia smaku – na koniec dodaj cynamon.
Ciekawostka: Domowa, płynna czekolada zastąpi gotową, sproszkowaną propozycję ze sklepowych półek. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu, a czas poświęcony na jego zrobienie jest zaskakująco krótki. Jak wiadomo, czekolada potrafi odpędzić nawet jesienne smutki 😉