powiększ zdjęcie

CIASTECZKA OWSIANE Z SEZAMOWĄ POSYPKĄ

01.02.2019

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz, aby były to gotowe, przetworzone produkty ze sklepowych półek? Zapraszasz gości na popołudniową kawę i nie masz pomysłu na drobny poczęstunek? Koniecznie spróbuj upiec ciasteczka owsiane. Są niezwykle pyszne, a ich wykonania nie zabiera dużo czasu. Sprawdź nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

200 g płatków owsianych

½ szklanki mąki

½ kostki masła

50 g cukru (np. brązowego)

100 g rodzynek

100 g sezamu

2 jajka

2 łyżki miodu

16 g cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Masło rozgrzej na patelni. Wsyp do niego płatki owsiane i lekko podsmaż do zarumienienia. Pod koniec płatki posyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Zaczekaj, aż cukier się roztopi.
  2. Całość przesyp do miski. Na suchej patelni upraż sezam, tak, aby nabrał złotego koloru. Dodaj go do miski z płatkami, razem z rodzynkami.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym.
  4. Suche składniki zmieszaj z resztą składników.
  5. Na koniec dodaj rozbełtane jajka i płynny miód.
  6. Z dokładnie wymieszanej masy formuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane kulki spłaszcz i posyp suchym sezamem (dla ozdoby).
  7. Ciasteczka należy piec przez 15 minut w temp. 160°C.
SMACZNEGO!

 

Ciekawostka:

Podczas podsmażania na patelni mieszanki z płatkami owsianymi, należy uważać, aby jej nie przypalić. To baza naszych ciasteczek. 😊

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj