Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz, aby były to gotowe, przetworzone produkty ze sklepowych półek? Zapraszasz gości na popołudniową kawę i nie masz pomysłu na drobny poczęstunek? Koniecznie spróbuj upiec ciasteczka owsiane. Są niezwykle pyszne, a ich wykonania nie zabiera dużo czasu. Sprawdź nasz sprawdzony przepis.
Składniki:
200 g płatków owsianych
½ szklanki mąki
½ kostki masła
50 g cukru (np. brązowego)
100 g rodzynek
100 g sezamu
2 jajka
2 łyżki miodu
16 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło rozgrzej na patelni. Wsyp do niego płatki owsiane i lekko podsmaż do zarumienienia. Pod koniec płatki posyp cukrem i delikatnie wymieszaj. Zaczekaj, aż cukier się roztopi.
- Całość przesyp do miski. Na suchej patelni upraż sezam, tak, aby nabrał złotego koloru. Dodaj go do miski z płatkami, razem z rodzynkami.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym.
- Suche składniki zmieszaj z resztą składników.
- Na koniec dodaj rozbełtane jajka i płynny miód.
- Z dokładnie wymieszanej masy formuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane kulki spłaszcz i posyp suchym sezamem (dla ozdoby).
- Ciasteczka należy piec przez 15 minut w temp. 160°C.
SMACZNEGO!
Ciekawostka:
Podczas podsmażania na patelni mieszanki z płatkami owsianymi, należy uważać, aby jej nie przypalić. To baza naszych ciasteczek. 😊