Ta włoska wykwintna przystawka przypadnie go gusty wielbicielom mięsa. Wykonanie jest bardzo proste, jednak warto zwrócić szczególną uwagę na jakość mięsa. Powinno być świeże, gdyż w oryginalnym carpaccio spożywa się je na surowo.
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki (2 porcje):
– polędwica wołowa pokrojona w bardzo cienkie plastry (100 g)
– rukola (1 garść/30 g)
– parmezan starty (20 g/2 łyżki)
– cytryna (1/2 szt./50 g)
– ocet balsamiczny (1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ułóż plastry surowego mięsa na talerzu.
Krok 2.
Skrop mięso sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem.
Krok 3.
Na wierzchu ułóż rukolę.
Krok 4.
Skrop danie octem balsamicznym.
To typowo włoskie danie można wykonać również z surowego oraz wędzonego łososia lub tuńczyka. Dla wegetarian proponujemy carpaccio z buraka.