powiększ zdjęcie

CARPACCIO Z PARMEZANEM I RUKOLĄ

12.02.2018

Ta włoska wykwintna przystawka przypadnie go gusty wielbicielom mięsa. Wykonanie jest bardzo proste, jednak warto zwrócić szczególną uwagę na jakość mięsa. Powinno być świeże, gdyż w oryginalnym carpaccio spożywa się je na surowo.

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki (2 porcje):

– polędwica wołowa pokrojona w bardzo cienkie plastry (100 g)

– rukola (1 garść/30 g)

– parmezan starty (20 g/2 łyżki)

– cytryna (1/2 szt./50 g)

– ocet balsamiczny (1 łyżeczka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ułóż plastry surowego mięsa na talerzu.

 

Krok 2.

Skrop mięso sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem.

 

Krok 3.

Na wierzchu ułóż rukolę.

 

Krok 4.

Skrop danie octem balsamicznym.

 

To typowo włoskie danie można wykonać również z surowego oraz wędzonego łososia lub tuńczyka. Dla wegetarian proponujemy carpaccio z buraka.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj