powiększ zdjęcie

BURGERY Z ŁOSOSIA Z ROSZPONKĄ

01.07.2014

losos1Tradycyjne burgery są prawdziwą bombą kaloryczną. Ta wersja jest o wiele zdrowsza i ma znacznie mniej tłuszczu.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (2 porcje):
– łosoś świeży(150 g)

– bułka orkiszowa (2 szt.)

– roszponka (2 garście)

– koperek (4 łyżki)

– czosnek (1 ząbek)

– jogurt naturalny 2% (1/3 szkl.)

– białko jaja (1 szt.)

– otręby owsiane (2 łyżki)

– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

– pieprz, sól

losos2

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Poszatkuj drobno łososia.

Krok 2.

Wymieszaj łososia z białkiem, posiekanym czosnkiem, otrębami i 2 łyżkami koperku. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Krok 3.

Wymieszaj jogurt z resztą koperku. Dodaj pieprz do smaku.

Krok 4.

Uformuj kotlety i usmaż je na oliwie.

Krok 5.

Układaj na połówce bułki roszponkę, a na niej kotlety. Posmaruj kotlety sosem i nakryj drugą połówką bułki.

 losos3

*Burgery można wykonać z innej ryby np. dorsz lub pstrąga.

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj

Ułatwienia dostępu