Tradycyjne burgery są prawdziwą bombą kaloryczną. Ta wersja jest o wiele zdrowsza i ma znacznie mniej tłuszczu.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (2 porcje):
– łosoś świeży(150 g)
– bułka orkiszowa (2 szt.)
– roszponka (2 garście)
– koperek (4 łyżki)
– czosnek (1 ząbek)
– jogurt naturalny 2% (1/3 szkl.)
– białko jaja (1 szt.)
– otręby owsiane (2 łyżki)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
– pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Poszatkuj drobno łososia.
Krok 2.
Wymieszaj łososia z białkiem, posiekanym czosnkiem, otrębami i 2 łyżkami koperku. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 3.
Wymieszaj jogurt z resztą koperku. Dodaj pieprz do smaku.
Krok 4.
Uformuj kotlety i usmaż je na oliwie.
Krok 5.
Układaj na połówce bułki roszponkę, a na niej kotlety. Posmaruj kotlety sosem i nakryj drugą połówką bułki.
*Burgery można wykonać z innej ryby np. dorsz lub pstrąga.
Ułatwienia dostępu