powiększ zdjęcie

DOMOWE NAPOJE – NATURALNE ŹRÓDŁO WITAMIN!

23.04.2014

napoje1Lada chwila znajdziemy się w okresie upałów. Najlepszym sposobem na ochłodę są zimne napoje. Przygotowywane na bazie czystej, zdrowej i przefiltrowanej wody są doskonałym „lekarstwem” na rosnące pragnienie. Gdy upał daje się we znaki warto samemu zadecydować, który z nich będzie dla nas odpowiedni. Pozbawiony konserwantów i nie zawierający sztucznych barwników jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie naturalne źródło witamin i składników odżywczych.

 

POCZUJ PRAWDZIWY SMAK

napoje2Jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszej rodziny, zaimponować swoim bliskim, a równocześnie poczuć głębię smaku, powinniśmy przygotowywać napoje, które w prosty i szybki sposób zaspokoją pragnienie. Zbliża się okres, który obfituje w dojrzałe i pełne witamin owoce i świeże zioła. Aby uzyskać napój, który zachowa swoje walory smakowe należy pamiętać o tym, że jego temperatura nie powinna przekraczać 5 – 6°C. Jeśli chcemy utrzymać niską temperaturę naszego napoju, powinniśmy podawać go z dodatkiem lodu, który możemy uzyskać z przefiltrowanej wody Dafi. Znając podstawowe zasady, sami, bez trudu i w niedługim czasie jesteśmy w stanie przyrządzić przepyszne i chłodzące organizm koktajle, lemoniady, kompoty oraz mrożone herbaty.

Koktajle z owocami to doskonałe, orzeźwiające napoje na gorące lato. Są szybkimi do przygotowania, a zarazem pożywnymi napojami, które są szczególnie lubiane przez najmłodszych domowników.

Lemoniady gaszą pragnienie, zawierają dużą dawkę witamin. Ich zaletą jest brak konserwantów i sztucznych barwników, a smakiem nie odbiegają od napojów ze sklepowych półek.

Kompoty to napoje pełne tradycji. Są odwarem z owoców, który wspiera nasze zdrowie, a do tego niezwykle smakuje.

Mrożone herbaty są idealnym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na porę wieczorną. Kiedy na zewnątrz panuje skwar potrafią w skuteczny i domowy sposób zaspokoić pragnienie.

PRZEPISY NA DOMOWE NAPOJE

napoje3

Przygotowanie domowych napojów na bazie filtrowanej wody gwarantuje wyjątkowy smak. Czysta woda jest podstawą zdrowej kuchni. Aby uzyskać idealny napój należy do jego przygotowania użyć wszystkich niezbędnych sprzętów, dzięki którym będziemy mogli połączyć ze sobą wymagane składniki. Odkrycie prawdziwego orzeźwienia staje się możliwe, kiedy korzystamy z przefiltrowanej wody z dzbanka Dafi. Poprawia on walory smakowe wody kranowej. Urządzeniem, które jest przydatne podczas przygotowywania zimnych napojów jest blender. Najczęściej używany jest do przyrządzania koktajli owocowych. Dzięki niemu szybko zmieszamy, rozdrobnimy, zmiksujemy i ubijemy produkty. W spełnieniu kuchennych fantazji pomaga również wyciskarka do cytrusów, która jest nieoceniona podczas przygotowywania napojów ze świeżych owoców. Aby napój zachował swój aromat warto wykorzystać do tego celu designerską karafkę Dafi. To wygodne akcesorium, wykonane z wysokiej jakości szkła, sprosta gustom najbardziej wymagających. Utrzymanie pełni wartości odżywczych ulubionych zimnych napojów jest możliwe, kiedy użyjemy pojemnika próżniowego Dafi. Sprawia, że wyjątkowy smak zostaje zachowany, a świeżość wydłużona. Jednakże zimny napój najwygodniej pić bezpośrednio ze szklanki, którą można dodatkowo udekorować owocami i fantazyjną słomką.

napoje4KOKTAJL ARBUZOWY

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki filtrowanej wody
  • ½ małego arbuza
  • sok z 1 limonki
  • 8 listków mięty

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Wycisnąć sok z limonki przy użyciu wyciskarki Dafi. Arbuza pokroić w drobną kostkę i zmiksować z sokiem z limonki i miętą, następnie uzupełnić wodą filtrowaną. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

 

napoje5LEMONIADA BRAZYLIJSKA

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki wody filtrowanej
  • 2 limonki
  • ¾ szklanki zagęszczonego niesłodzonego mleka
  • ½ szklanki lodu z wody filtrowanej

PRZYGOTOWANIE:

Limonki umyć i obrać. W blenderze zmiksować limonki, mleko skondensowane i wodę filtrowaną. Przecedzić lemoniadę przez gęste sitko. Dodać lód. Podawać zaraz po przyrządzeniu .

 

napoje6KOMPOT ZE ŚLIWEK

SKŁADNIKI:

  • 2 i ¾ szklanki filtrowanej wody
  • 8 śliwek
  • 4 łyżki cukru*
  • ½ łyżeczki cynamonu

 

 

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.  W małym garnku zagotować filtrowaną wodę, dodać cukier i śliwki. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać cynamon. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kompot podawać schłodzony.

 

napoje7MROŻONA HERBATA ARBUZOWO -BAZYLIOWA

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki filtrowanej wody
  • 2 torebki herbaty
  • 1/8 małego arbuza
  • 1 brzoskwinia
  • 1 garść listków bazylii
  • 4 łyżeczki cukru*

 

*Aby zmniejszyć kaloryczność napoju zamień cukier na stewię lub ksylitol.

 PRZYGOTOWANIE:

Zaparzyć herbatę razem z listkami bazylii. Dodać cukier i wymieszać. Odczekać ok. 10 minut i wyjąć bazylię. Umyć i obrać brzoskwinię. Pokroić arbuza i brzoskwinię w kostkę. Do karafki wlać herbatę, dodać owoce i uzupełnić zimną filtrowaną wodą. Wymieszać. Podawać schłodzoną.

PIJ NA ZDROWIE!

Napoje z owoców przygotowywane na bazie wody zachowują większość wartości odżywczych, a co za tym idzie ich przyswajalność jest znaczna. Dzięki samodzielnemu łączeniu ulubionych owoców możemy dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Nie są sztucznie barwione i aromatyzowane, a także utrwalane chemicznie. Zyskujemy również pewność, że wykorzystywane do ich przyrządzenia produkty są świeże i pełnowartościowe. Warto przynajmniej kilka razy w tygodniu sięgać po nie i sprawdzić, jak w wyniku ich spożywania zmieni się nasze samopoczucie i kondycja fizyczna.

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj