powiększ zdjęcie

JAK CZYTAĆ ETYKIETY NA OPAKOWANIACH?

15.01.2015

etykieta1

Zgodnie z aktualnym prawem każdy produkt żywnościowy musi być odpowiednio oznakowany. Dzięki temu chronione są interesy konsumenta, czyli nasze. Wiemy, co kupujemy chyba, że nie czytamy etykiet bądź błędnie je interpretujemy…

Znakowanie odgrywa ważną rolę w handlu żywnością, gdyż jest źródłem informacji nie tylko dla konsumentów, ale również dla pośredników w handlu żywnością. Dzięki temu zarówno kupujący jak i sprzedający ma pewność, że dany produkt żywnościowy jest bezpieczny.

 

CO MUSI ZNALEŹĆ SIĘ NA ETYKIECIE?

Prawo żywnościowe określa, które elementy oznakowania żywności są obowiązkowe, a które dobrowolne.

Do obligatoryjnych należą:

etykieta2

 

JAK INTERPRETOWAĆ GDA?

gdaJesteśmy coraz bardziej świadomi swoich wyborów, a w podejmowaniu decyzji o zakupie korzystamy głównie z informacji umieszczanych na opakowaniach produktów. Wychodząc naprzeciw naszym oczekiwaniom Europejska Federacja Producentów Żywności wprowadziła system GDA, czyli stopień pokrycia zalecanego dziennego zapotrzebowania na dany składnik (ang. Percentage of Guideline Daily Amount), którego głównym celem jest zapobieganie chorobom cywilizacyjnym mających podłoże w złych nawykach żywieniowych.

System ten ma nas edukować i ułatwić porównywanie produktów bez posiadania zaawansowanej wiedzy żywieniowej. Oznaczenia te mówią, w ilu procentach dany produkt pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię (kcal) oraz podstawowe składniki odżywcze (białko, tłuszcz ogółem, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany ogółem, cukier, błonnik, sód) w stosunku do zaleceń dla przeciętnej dorosłej kobiety o niskiej aktywności fizycznej, której zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal. Pamiętajmy jednak, że każdy z nas może mieć inne (mniejsze lub większe) zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, a wpływ na to ma wiele czynników (płeć, wiek, aktywność fizyczna, masa ciała, wzrost), dlatego też wartości GDA powinny być traktowane jako wskazówka, a nie konkretne zalecenie.

 

OŚWIADCZENIA ŻYWIENIOWE I ZDROWOTNE

zawartosc_cukruKażda informacja, w tym reklama, która stwierdza lub sugeruje, że żywność posiada szczególną wartość odżywczą ze względu na kaloryczność,  wartość odżywczą lub składnik, który zawiera lub nie jest oświadczeniem żywieniowym. Jest to również każdy komunikat umieszczony na opakowaniu, który daje do zrozumienia, że dany produkt ma szczególną wartość odżywczą, zdrowotną bądź dietetyczną.

 

Oświadczenia żywieniowe są to np.:
–  ,,Niska zawartość cukru”,
–  „Zmniejszona wartość energetyczna” ,
–  ,,Nie zawiera tłuszczu”,
–  ,,Bez dodatku cukru”,
–  ,,Źródło błonnika pokarmowego”,
–  ,,Lekki”
–  ,,Naturalny”,
–  ,,Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych”.

 

Na niektórych produktach możemy znaleźć również oświadczenia zdrowotne, czyli udowodnione naukowo stwierdzenia, że dana żywność lub zawarte w niej składniki mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie, zapobiegać chorobom lub wspomagać ich leczenie np.:

–  Biotyna bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i błon śluzowych.

–  Beta-glukan pochodzący z owsa zmniejsza/redukuje stężenie cholesterolu we krwi. Redukcja stężenia cholesterolu może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

–  Witamina D jest potrzebna do normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci.

 

Producent nie możne jednak napisać na opakowaniu wszystkiego. Wykaz oświadczeń żywieniowych oraz wymogów, jakie musi spełniać produkt, aby mógł być oznakowany w dany sposób, znajduje się w odpowiednim rozporządzeniu Komisji Europejskiej. Może ona odmówić umieszczenia jakiegoś oświadczenia zdrowotnego, zwłaszcza odnoszącego się do rozwoju oraz zdrowia dzieci. Jeśli na danym produkcie znajduje się oświadczenie żywieniowe, to możemy mieć pewność, że jest ono zgodne z prawdą.

 

Bibliografia:

  1. Czarnecka-Skubina E., Janicki A. (2009): Znakowanie produktów żywnościowych. Informacje żywieniowe i zdrowotne, Przemysł Spożywczy, t. 63/1, s. 34-36.
  2. Śmiechowska M. (2012): Znakowanie produktów żywnościowych, Ann. Acad. Med. Gedan., t. 42, s. 65-73.
  3. www.oswiadczenia.ue
Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj