Jeśli masz już dość jedzenia na śniadanie owsianek i kanapek, wypróbuj nasz przepis na omlet. Zdrowe, pożywne i sycące śniadanie to idealny początek dnia!
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki (1 porcja):
– jaja (3 szt.)
– pomidory (1 szt./150 g)
– cebula (1/4 szt./25 g)
– płatki owsiane (30 g/3 łyżki)
– świeża posiekana kolendra (3 łyżki)
– olej rzepakowy (1 łyżecza)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Wbij jaja do miseczki, dodaj płatki owsiane, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 2.
Pokrój pomidora w kostkę i posiekaj cebulę.
Krok 3.
Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż cebulę.
Krok 4.
Wlej na patelnię masę jajeczną. Dodaj pomidory. Smaż na małym ogniu ok. 5-7 min., aż masa się zetnie.
Krok 5.
Przełóż omlet na talerz i posyp świeżą kolendrą.
Omlet to idealne danie na śniadanie białkowo-tłuszczowe, które daje dłuższe uczucie sytości i jest często zalecane osobom z cukrzycą i insulinoopornością.