Letnia sałatka o orzechowo-miętowym smaku. Można spożywać ją na ciepło i na zimno.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (2 porcje):
– kasza bulgur (1/2 szkl.)
– szparagi białe lub zielone (1/2 pęczka)
– orzechy nerkowca lub migdały (1 garść)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– świeża mięta (1 garść)
– pieprz, sól
– bazylia (do dekoracji)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę.
Krok 2.
Szparagi umyj i obierz (tylko białe). Gotuj 5-7 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 3.
Posiekaj miętę i orzechy.
Krok 4.
Wymieszaj składniki. Polej oliwą. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Kasza bulgur jest składnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Przygotowywane są z niej sałatki, zupy, dania główne i zapiekanki. Robi się z niej tradycyjną zupę turecką Tarhan.