Pomoc
Poniżej znajdują się odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, dotyczące produktów Dafi. Pamiętaj, że możesz także skontaktować się z nami drogą mailową i telefoniczną.
-
Do czego służą butelki filtrujące?
Butelki filtrujące służą do oczyszczania wody kranowej. Zawarty w nich filtr węglowy redukuje chlor oraz inne substancje negatywnie wpływające na smak i zapach spożywanej wody. Butelki filtrujące Dafi są wielokrotnego użytku, dzięki czemu ograniczasz ilość plastikowych odpadów. Jeden wymienny filtr zastępuje 300 jednorazowych 0,5 l butelek z wodą ze sklepu.
-
W jaki sposób działają filtry butelkowe?
W butelkach Dafi umieszczony jest filtr węglowy. Zapewnia on wysoką efektywność filtracji. Usuwa nieprzyjemny smak i zapach chloru, który używany jest do dezynfekcji wody kranowej. Dzięki temu, że butelki są małe i ergonomiczne, można zawsze mieć je przy sobie i korzystać z nich wszędzie tam, gdzie jest dostęp do wody kranowej.
-
Co należy zrobić przed pierwszym użyciem butelki filtrującej Soft lub Solid?
Przy pierwszym użyciu butelki filtrującej/filtra ważne jest, aby postępować zgodnie z instrukcją:
- Umyj wszystkie elementy butelki (oprócz filtra), używając w tym celu ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Następnie dokładnie wypłucz.
- Wypłucz filtr pod bieżącą, zimną wodą (około 60 sekund), strumieniem skierowanym w otwory obudowy.
- Napełnij 2/3 butelki zimną wodą kranową, umieść w środku filtr i zakręć.
- Energicznie wstrząśnij butelką kilka razy. Woda może przybrać szarawy odcień - to naturalne zjawisko. Wylej wodę i przepłucz butelkę.
- Napełnij butelkę zimną wodą kranową. Woda nadaje się do spożycia.
- Ciesz się smaczną wodą, gdziekolwiek jesteś!
-
Czy butelki Dafi można myć w zmywarce?
Uwaga! Butelki filtrującej Soft nie należy wyparzać, ani myć w zmywarce (wysoka temperatura może spowodować odkształcenie lub całkowite zniszczenie produktu). Butelkę można myć wodą o temp. do 50 stopni C.
Zbiornik z Tritanu® i rurkę butelki Solid można myć w zmywarce, zaś pozostałe elementy (zakrętka) zaleca się myć wodą o temp. do 50 stopni C.
Butelkowy filtr węglowy można wyparzać w osobnym naczyniu. Zalecany czas sterylizacji wrzątkiem to 60 sekund.
Pamiętaj! Podczas użytkowania w wodzie mogą pojawiać się drobinki węgla lub może ona przybrać szarawy odcień. To zjawisko całkowicie naturalne, które nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. -
Jak często należy wymieniać filtr?
Filtr należy wymieniać co miesiąc.
-
Jaka jest wydajność jednego filtra?
Jeden filtr ma wydolność do 150 litrów wody (odpowiednik stu półtoralitrowych butelek z wodą ze sklepu).
-
Czy można filtrować wodę z innego ujęcia niż wodociąg?
Nie. Butelka filtrująca została stworzona do wody kranowej i jej celem jest usuwanie typowych zanieczyszczeń, które mogą się w niej pojawić. Doskonale radzi sobie z redukcją chloru, który ma negatywny wpływ na smak i zapach wody.
-
Czy można filtrować wodę z dodatkiem np. soku z cytryny?
Butelka filtrująca została zaprojektowana do usuwania zanieczyszczeń mogących znajdować się w wodzie kranowej. Nie jest zalecane używanie jej do filtracji wody kranowej z dodatkami smakowymi.
-
Z jakich tworzyw wykonana jest butelka filtrująca Soft?
Butelki filtrujące Dafi Soft produkowane są z wysokiej jakości tworzyw wolnych od szkodliwego bisfenolu A. Dzięki temu są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
-
Z jakich tworzyw wykonana jest butelka filtrująca Solid?
Butelki filtrujące Dafi Solid produkowane są z wysokiej jakości tworzyw, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Zbiornik butelki wykonany jest
z wytrzymałego Tritanu®, wolnego od szkodliwego bisfelonu A i S, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. -
Czy filtry butelkowe Dafi pasują zarówno do butelki filtrującej Soft, jak i do butelki filtrującej Solid?
Tak, ten sam wymienny filtr pasuje do obu typów butelek filtrujących.
-
Czym jest Tritan®?
Tritan® to niezwykle wytrzymałe tworzywo, wolne od szkodliwego bisfelonu A i S, przez co jest bezpieczne dla zdrowia. Tritan® posiada estetykę szkła, jest lekki, nie pochłania zapachów. Ponadto, można go myć w zmywarce.
-
Czy butelki filtrujące są wielokrotnego użytku?
Tak, butelki filtrujące Dafi są wielokrotnego użytku. Butelka filtrująca Soft wykonana jest z tworzywa PET. Jednak symbol ,,1 w trójkącie” odnosi się tylko do rodzaju tworzywa, sposobu jego recyklingu oraz możliwości zastosowania do produktów mających kontakt z żywnością. Należy zwrócić uwagę na to, iż tworzywo oznaczone symbolem ,,2" lub ,,3" również nie informuje
o możliwości - kolejno dwukrotnego i trzykrotnego użycia. Nadane oznakowanie jest zgodne z wymogami prawnymi ujętymi w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 3 września 2014 r. w sprawie wzorów oznakowania opakowań, a cyfra „1” jest cyfrą porządkową i nie wskazuje na jednokrotność użycia, co potwierdzają badania przeprowadzone przez niezależną akredytowaną instytucję. Z ich wynikami można zapoznać się tutaj: https://dafi.pl/download/badania_hamilton.pdf
Zbiornik butelki filtrującej Solid wykonany jest z Tritanu®, który również jest materiałem wielokrotnego użytku, wyjątkowo wytrzymałym i trwałym.
W przypadku butelek Dafi (a w przeciwieństwie do wody sklepowej) klient ma pełną kontrolę nad sposobem i czasem przechowywania nalanej do nich wody. Zaś w przypadku wód sklepowych nieznany jest czas przechowywania oraz temperatura (np. silne przegrzanie podczas transportu), w jakiej woda przebywa, zanim trafi do spożycia.
-
Z czego składa się wymienny filtr?
Filtr składa się głównie z węgla aktywnego pozyskiwanego z łupin orzecha kokosowego. Węgiel jest aktywowany w procesie karbonizacji, dzięki czemu charakteryzuje się bardzo dużą powierzchnią właściwą. Dzięki tej właściwości węgiel doskonale radzi sobie z adsorpcją niepożądanych substancji z wody. Aby nadać filtrowi stałą postać niezbędny jest dodatek niewielkiej ilości substancji spajającej – dzięki temu filtr butelkowy spełnia również funkcję filtra mechanicznego, który wychwytuje mikrocząsteczki o średnicy powyżej 10 mikrometrów - jest to proces mikrofiltracji.
-
Czy butelki Dafi mogą być używane przez dzieci?
Butelki filtrujące mogą być stosowane pod nadzorem rodziców przez zdrowe dzieci, powyżej 3 roku życia. Należy unikać używania przez dzieci oddzielnych lub drobnych elementów butelek filtrujących, które mogą przedostać się do przełyku i spowodować ryzyko zadławienia.
-
Jaka jest data ważności nierozpakowanego filtra?
Data ważności nierozpakowanego filtra wynosi 5 lat. Należy przy tym pamiętać o właściwym przechowywaniu, tj. w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu.
-
Czy filtracja powoduje zmianę smaku spożywanej wody?
W wyniku kontaktu filtra węglowego z wodą, oprócz redukcji możliwych zanieczyszczeń, poprawie ulega smak wody (zależy to od jakości wyjściowej wody z kranu). Ponadto filtracja wpływa na nieznaczny wzrost pH wody przefiltrowanej w stosunku do wody wodociągowej, co jest zjawiskiem korzystnym.
-
W wodzie pojawił się osad z węgla. Czy to wada filtra?
Nie. Filtr składa się ze sprasowanego węgla aktywnego. Może się zdarzyć, że w wodzie pojawią się jego drobinki. Nie są w żaden sposób niebezpieczne dla zdrowia, gdyż filtr węglowy jest substancją pochodzenia naturalnego. Ten sam rodzaj węgla używany jest jako lekarstwo przy problemach układu pokarmowego.
-
Z filtra ukruszyło się trochę węgla, czy nadal mogę z niego korzystać?
Tak. Filtr składa się ze sprasowanego węgla, ale jego forma nie ma żadnego wpływu na skuteczność filtracji.
-
Czy butelki filtrujące można umieszczać w lodówce?
Tak. Wodę z butelek filtrujących można bez przeszkód przechowywać w lodówce. Niezalecane jest zamrażania filtra węglowego.
-
Po jakim czasie od napełnienia butelki należy spożyć wodę?
By zapewnić świeżość i czystość, zaleca się zużycie wody w ciągu 12 godzin od napełnienia butelki.
-
W jaki sposób można zutylizować filtr butelkowy?
Zużyte filtry można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Tworzywo, z którego są wykonane jest w całości recyklingowane, a filtr nie stanowi zagrożenia dla środowiska naturalnego.
W trosce o ochronę przyrody oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, stworzyliśmy specjalne Eko-pojemniki, do których zalecamy wrzucać zużyte filtry dzbankowe i butelkowe. Więcej informacji o ekopojemnikach dostępnych jest tutaj: Eko-pojemniki – Dafi.
-
Czy można filtrować ciepłą wodę wodociągową?
Należy filtrować wyłącznie zimną wodę wodociągową.
-
W jakich warunkach przechowywać filtr podczas przerwy w jego użytkowaniu?
Ze względów higienicznych filtr należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (np. w lodówce), a butelkę myć wodą z płynem do naczyń.
-
W jaki sposób dbać o czystość butelek filtrujących?
Butelki filtrujące należy myć regularnie w ciepłej wodzie z płynem.
Butelki filtrującej Soft nie należy myć w zmywarce oraz wyparzać wodą o temperaturze pow. 50°C (wysoka temperatura może spowodować odkształcenie lub całkowite zniszczenie produktu).
Zbiornik i rurkę butelki Solid można myć w zmywarce, zaś pozostałe elementy (zakrętka) zaleca się myć wodą o temp. do 50 stopni C.
Butelkowy filtr węglowy (ten sam w obydwu rodzajach butelek) można wyparzać w osobnym naczyniu. Zalecany czas sterylizacji wrzątkiem to 60 sekund.
-
Co to jest legioneloza?
Legioneloza (choroba legionistów) to choroba układu oddechowego, wywoływana przez bakterię Legionella. Bakterie te mogą rozwijać się w instalacjach wodnych. Niewielkie ilości bakterii Legionella mogą dotrzeć do budynku z sieci wodociągowej a następnie przy odpowiedniej temperaturze (20⁰C – 50⁰C) i obecności w wodzie zanieczyszczeń i osadów (takich jak rdza, glony, kamień wapienny), rozmnażają się i przenoszą do kolejnych fragmentów rur instalacji. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie powietrza zawierającego bakterie legionella w aerozolu. Taki aerozol tworzy się z kropelek wody, zawierającej te bakterie, powstające w wyniku puszczenia wody z kranu czy prysznica, spłukiwania toalety, klimatyzacji. Picie wody z kranu nie prowadzi do zakażenia bakterią Legionella.
-
Jak można zarazić się legionelozą?
Legioneloza nie przenosi się poprzez picie wody, aby doszło do zakażenia bakterie muszą dotrzeć do dróg oddechowych. Bakterią można zarazić się poprzez wdychanie aerozoli, czyli mikroskopijnych, niedostrzegalnych gołym okiem kropelek wody, zawierających bakterie Legionella. Taki aerozol tworzy się podczas puszczenia zakażonej wody z kranu lub prysznica, spłukiwania toalety, powstaje podczas pracy klimatyzatorów, oraz bąbelków generowanych w basenie SPA.
-
Czy pijąc wodę z kranu można zarazić się legionelozą?
Picie filtrowanej wody z kranu nie prowadzi do zakażenia. Filtracja uzdatnianej chlorem wody powoduje znaczące polepszenie jej smaku i zapachu. Po dłuższym nieużywaniu wody w domu – przed pierwszym użyciem należy przez kilka minut „spuścić” wodę w celu oczyszczenia kanalizacji z zastanej wody.
-
Czy Dafi posiada w swojej ofercie filtry, które radzą sobie z bakterią Legionella?
Nie posiadamy w swojej ofercie filtrów, które radzą sobie z bakteriami. Filtry jednak uzdatniają wodę po dezynfekcji chlorem, znacząco polepszając jej smak i zapach.
-
Do czego służy butelka termiczna?
Butelka termiczna Dafi została stworzona z myślą o wygodnym i estetycznym przechowywaniu ulubionych napojów. Zachowuje wysokie i niskie temperatury płynów, dlatego można z niej korzystać niezależnie od pogody.
-
Co należy zrobić przed pierwszym użyciem butelki termicznej?
Przed pierwszym użyciem butelkę termiczną należy umyć ręcznie za pomocą delikatnego detergentu i szczotki do mycia butelek. Butelkę należy wycierać miękką szmatką do sucha.
-
Jakie napoje mogę przetrzymywać w butelce termicznej?
W butelce termicznej można przechowywać zarówno wodę, jak i inne napoje, tj. herbata, kawa czy soki. Należy jednak pamiętać, aby napełniając butelkę gorącymi napojami, pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi i zakręcić 1 minutę po zalaniu. W butelce nie należy przechowywać napojów gazowanych.
-
Z czego wykonana jest butelka termiczna?
Nowoczesna butelka termiczna wykonana jest głównie z wysokiej jakości materiałów, takich jak stal nierdzewna (18/8), dzięki czemu nie przenosi zapachów. Butelka utrzymuje temperaturę zarówno zimnych, jak i ciepłych napojów dzięki zastosowaniu podwójnej ścianki i próżni. Wszystkie zastosowane materiały są wolne od szkodliwego bisfenolu A.
-
Czy w butelce pozostaje zapach po napojach?
Dzięki użyciu bezpiecznej, wysokiej jakości stali kwasoodpornej, butelka nie przenosi zapachów napojów, co sprawia, że można korzystać z niej przez długi czas.
-
Czy butelka termiczna ma filtr?
Butelka termiczna Dafi nie jest wyposażona w filtr. Przeznaczona jest do przechowywania nie tylko wody, ale również innych napojów, takich jak herbata, kawa czy sok. W ofercie Dafi dostępne są również butelki filtrujące przeznaczone do filtracji zimnej wody kranowej.
-
W jaki sposób dbać o higienę butelki termicznej?
Butelkę należy myć ręcznie przy użyciu delikatnego detergentu i szczotki do butelek, a następnie wytrzeć miękką szmatką do sucha. Butelki nie należy myć w zmywarce.
-
Jak długo butelka termiczna utrzymuje temperaturę napoju?
Butelka utrzymuje temperaturę zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów do 12 godzin. Szczegółowe wyniki badań dostępne są tutaj.
-
Czy butelka termiczna produkowana jest w Polsce?
Butelka termiczna została wyprodukowana na zamówienie u dostawcy zewnętrznego. To produkt certyfikowany i skontrolowany zgodnie z polskimi oraz europejskimi normami jakości i bezpieczeństwa. Jego trwałość i niezawodność są zagwarantowane badaniami laboratoryjnymi.
-
Filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały – Mit!
- Fakt! - Filtry dzbankowe w czasie procesu filtracji usuwają tylko nadmiar soli wapnia i magnezu, odpowiedzialnych za kamień kotłowy. Jednocześnie nie usuwają z wody naturalnie występujących w niej innych minerałów takich jak potas czy sód.
- Fakt! - Filtry Dafi zawierają węgiel aktywny, który ma znane od setek lat i potwierdzone laboratoryjnie właściwości adsorpcji zanieczyszczeń mogących znajdować się w wodzie pitnej oraz substancji celowo do niej dodawanych, które mają negatywny wpływ na smak oraz zapach wody m.in. chlor wolny.
-
Woda po przefiltrowaniu jest zdemineralizowana – Mit!
- Fakt! Przefiltrowana woda nie jest zdemineralizowana. W wodzie filtrowanej filtrem Dafi nadal pozostają zawarte w kranówce minerały: sód i potas, a także częściowo wapń i magnez (w zależności od stopnia twardości wody, jaką mamy na co dzień w kranie oraz stopnia zużycia wkładu). Woda twarda zostawia nieestetyczny osad w naszych czajnikach, więc łatwo ją rozpoznać.
-
Filtry służą tylko do zmiękczania wody – Mit!
- Fakt! Jeśli nie borykasz się na co dzień z problemem nadmiernie twardej wody, ale jednocześnie nie odpowiada Ci smak Twojej kranówki bądź chcesz dodatkowo ją zmineralizować, sięgnij po filtry funkcyjne od Dafi: Mg+ czy pH+.
- Fakt! Filtr Dafi Mg+ zawiera żywicę magnezową oraz węgiel aktywny, dzięki czemu wzbogaca wodę kranową w jony magnezu, jednocześnie redukując mogące w niej występować metale ciężkie. Węgiel aktywny niezmiennie dba o poprawę smaku i zapachu wody oraz jej bezpieczeństwo redukując groźne substancje w tym chlor. Woda filtrowana Dafi Mg+ rekomendowana jest do picia na surowo, nie polecamy jej do gotowania.
- Fakt! Filtr alkaliczny Dafi pH+ podnosi pH wody, nadaje także ujemny potencjał ORP, redukuje chlor i związki organiczne. Przeznaczony jest do dodatkowej mineralizacji wody kranowej. Ze względu właśnie na mineralizacje woda alkaliczna przeznaczona jest wyłącznie do picia (na surowo), nie do użytku w urządzeniach AGD, gdyż minerały natychmiast osadzą się na grzałkach urządzeń.
-
Woda to jedyne i najlepsze źródło magnezu – Mit!
- Fakt! Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie - pamiętaj o zrównoważonej diecie, która jest podstawą zdrowego trybu życia, a woda jest jednym z jej kilku elementów.
-
Na rynku istnieje tylko jeden rodzaj filtrów Dafi – Mit!
- Fakt! Filtr alkaliczny Dafi pH+ podnosi pH wody, nadaje także ujemny potencjał ORP, redukuje chlor i związki organiczne. Przeznaczony jest do dodatkowej mineralizacji wody kranowej. Ze względu właśnie na mineralizacje woda alkaliczna przeznaczona jest wyłącznie do picia (na surowo), nie do użytku w urządzeniach AGD, gdyż minerały natychmiast osadzą się na grzałkach urządzeń.
-
Filtry Dafi usuwają z wody bakterie – Mit!
- Fakt! Woda kranowa, do której przeznaczone są filtry Dafi jest wolna od chorobotwórczych organizmów – zapewniają to przepisy prawa m.in. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
- Fakt! Chlor używany do ochrony wody przed bakteriami może zmieniać smak kranówki, ale z tym świetnie radzi sobie zawarty w każdym naszym filtrze węgiel aktywny.
-
Do czego służy dzbanek filtrujący
Dzbanek filtrujący służy do przefiltrowania wody kranowej i doczyszczeniu jej z substancji negatywnie wpływających na smak, zapach i wygląd. Dzięki zastosowaniu dzbanka filtrującego woda kranowa staje się idealna do picia i gotowania, ponieważ zyskuje lepszą jakość. Stosując dzbanek filtrujący ogranicza się jednorazowe plastikowe odpady i przyczynia się do ochrony środowiska.
-
Jak należy filtrować wodę?
- Przed każdorazowym włożeniem nowego filtra umyj poszczególne elementy ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Następnie złóż je z powrotem w całość.
- Wymienny filtr umieść w zbiorniku dzbanka na wodę kranową, na koniec delikatnie go dociskając.
- Nałóż pokrywę zaczynając od włożenia przedniej części przy lejku, a następnie dociskając przy rączce.
- Przed pierwszym użyciem każdego wymiennego filtra dwa razy przefiltruj nim wodę z kranu (ma to na celu odpowietrzenie filtra i usunięcia mogących się z niego wydostawać drobinek węgla aktywnego). Wodę tę możesz użyć np. do podlania kwiatków.
- Na koniec ustaw przypomnienie wymiany filtra. Użyj wskaźnika znajdującego się w pokrywie dzbanka. Jeśli posiadasz wskaźnik manualny: ustaw przesuwki na datę przypadającą za miesiąc od pierwszego włożenia nowego filtra. Jeśli jesteś właścicielem dzbanka ze wskaźnikiem LED sensor: przytrzymaj znajdujący się w nim przycisk do momentu, aż zamiga na niebiesko, od tego momentu będzie on odmierzał jeden miesiąc. Żółte światło oznacza komunikat: przygotuj się do wymiany filtra. Po upływie 28 dni dioda zaświeci kolorem czerwonym, wówczas zmień filtr Dafi na nowy.
-
Jak długo powinien trwać proces filtracji?
Proces filtracji trwa tak długo, jak woda przepływa przez filtr i może wahać się od jednej do kilku minut.
-
Jaki jest termin ważności wymiennych filtrów?
Termin ważności każdego filtra podany jest na opakowaniu. Po rozpakowaniu jego przydatność do użycia wynosi miesiąc, bez względu na ilość przefiltrowanej wody.
-
Czy wodę filtrowaną można pić bezpośrednio bez przegotowania?
Tak, osoby dorosłe mogą zaspokajać pragnienie wodą wodociągową, przefiltrowaną w dzbanku Dafi, która jest bezpieczna, czysta i smaczna. Woda, która płynie w kranie spełnia restrykcyjne normy Unii Europejskiej i Ministra Zdrowia, dlatego – o czym nie wszyscy wiedzą – czasem niczym nie ustępuje niektórym wodom butelkowanym.
- W przypadku osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego, alergie oraz takich, które stosują dietę zalecamy skonsultowanie się z lekarzem.
-
Czy filtrowaną wodę można podawać dzieciom i niemowlętom?
Zgodnie z opinią Instytutu Matki i Dziecka, dzieci do 3 roku życia powinny spożywać wodę przegotowaną. Woda filtrowana jest odpowiednia dla dzieci powyżej 3 lat. Picie wody filtrowanej przez najmłodsze dzieci powinno odbywać się po konsultacji z lekarzem pediatrą. Wodę taką można bezpiecznie podawać dzieciom, jeżeli nie ma przeciwwskazań medycznych.
-
Jak często należy wymieniać filtr?
Każdy filtr typu dzbankowego należy wymieniać co miesiąc od jego rozpakowania i włożenia do dzbanka. Poinformuje o tym znajdujący się w pokrywie dzbanka tzw. wskaźnik wymiany filtra, który należy ustawić od nowa przy każdorazowej comiesięcznej wymianie na nowy.
Wskaźnik manualny wskaże dzień i miesiąc kolejnej wymiany filtra, zaś wskaźnik LED sensor po upływie miesiąca zaświeci się na czerwono. LED sensor posiada też funkcję, która sygnalizuje konieczność przygotowania się do wymiany filtra tydzień przed wymaganym terminem, wówczas dioda LED świeci się na żółto.
-
Z czego wykonany jest dzbanek filtrujący?
Dzbanki filtrujące Dafi wykonane są z atestowanych tworzyw sztucznych, dopuszczonych do kontaktu z wodą pitną, niezawierających BPA (bisfenolu typu A). Wszystkie dzbankowe systemy filtrujące Dafi posiadają atest PZH, świadczący o ich bezpieczeństwie podczas użytkowania oraz pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.
-
Czy dzbanek filtrujący posiada gwarancję?
Tak, na dzbanek filtrujący zapewniamy 2-letnią gwarancję, która nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych leżących po stronie użytkownika.
-
Jak długo działa wskaźnik LED sensor? Czy można w nim wymieniać baterię?
Zamontowana wewnątrz bateria gwarantuje 3 lata właściwego działania. Bateria nie jest wymienna.
-
W jakich sklepach można zakupić filtry Dafi?
Filtry Dafi dostępne są w wiodących sieciach handlowych, m.in. Rossman, Media Markt, RTV Euro AGD, Stokrotka, E.Leclerc, Kaufland, Carrefour. Listę sklepów znajdziesz w zakładce „znajdź sklep”.
-
Jaka jest różnica między filtrami Classic a Unimax?
Filtry te różnią się wydajnością. Filtr Unimax zawiera więcej złoża filtrującego, co przekłada się na zdolność przefiltrowania od 150 do 200 litrów wody, czyli o ok. 50 litrów więcej od filtra Classic. Filtr Unimax zalecany jest w przypadku większego zużycia wody, np. ze względu na liczną rodzinę. Oba filtry mają taki sam czas przydatności, który wynosi miesiąc od chwili rozpakowania i pierwszego użycia.
-
Czy filtry typu Classic nie zostaną wycofane z produkcji, jeżeli pojawiły się ich większe odpowiedniki typu Unimax?
Filtry typu Classic nie zostaną wycofane, ponieważ wielu klientów posiada dzbanki modelu Classic. Jeśli potrzebujesz mniejszej wydajności filtra lub zależy ci na niższej cenie, to gwarantujemy możliwość wyboru.
-
Jakie składniki zawiera filtr Dafi?
Zasyp filtrujący składa się z aktywowanego węgla i żywicy jonowymiennej.
Węgiel aktywowany działa jak gąbka – absorbuje m.in. chlor i jego pochodne, detergenty i zanieczyszczenia organiczne. Jest to węgiel podobny do tego, który kupujemy w aptece w przypadku zatruć pokarmowych oraz tego używanego w maskach przeciwgazowych. Jest to substancja naturalna pozyskiwana z łupin kokosa. Węgiel usuwa z wody nieprzyjemny zapach i poprawia jej smak.
Żywica jonowymienna usuwa nadmiar soli powodujących twardość wody, która jest przyczyną osadzania się kamienia w urządzeniach AGD. Niektóre żywice mają zdolność wzbogacania wody w minerały, tak jak
w przypadku filtrów Dafi Mg+. -
Czy filtry dzbankowe usuwają z wody bakterie?
Żadne filtry typu dzbankowego nie usuwają z wody bakterii, gdyż urządzenia te przeznaczone są do wody kranowej, która ze względu na restrykcyjne wymogi sanitarne nie może być skażona chorobotwórczymi mikroorganizmami (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi). Do dezynfekcji wody kranowej służy chlor używany w wodociągach. Filtry dzbankowe usuwają go w procesie filtracji. Filtr zawiera w swym składzie węgiel aktywowany, który jest impregnowany srebrem, co zabezpiecza wnętrze filtra przed szybkim namnażaniem się bakterii, ale nie ma właściwości bakteriobójczych.
-
Jak utylizować zużyte filtry?
Zużyte filtry można wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Tworzywo, z którego są wykonane jest w całości recyklingowane, a zawartość wkładu filtrującego nie stanowi zagrożenia dla środowiska naturalnego.
W trosce o ochronę przyrody oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, stworzyliśmy specjalne Eko-pojemniki, do których zalecamy wrzucać zużyte filtry dzbankowe i butelkowe. Więcej informacji o ekopojemnikach dostępnych jest tutaj: Eko-pojemniki – Dafi. -
Czy można zwrócić filtr?
Zgodnie z ustawą z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r. poz. 827) kupujący on-line może bez podania przyczyny zrezygnować (w drodze odstąpienia od umowy) z towaru zakupionego w sklepie internetowym Dafi, w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki. Szanujemy prawo konsumenta do odstąpienia od umowy. Dlatego gwarantujemy 30 dni na zwrot. Towar nie może nosić śladów użytkowania ani zniszczenia opakowania.
-
Czy dzbanek Dafi można myć w zmywarce?
W zmywarce można myć wszystkie elementy dzbanka, oprócz pokrywy ze wskaźnikiem LED, którą należy ostrożnie myć ręcznie dla uniknięcia zalania części elektronicznej.
-
Jak usunąć biały nalot, który osadził się na pokrywie dzbanka?
Aby zapobiec zabrudzeniu dzbanka przy każdej wymianie filtra, należy umyć wszystkie elementy dzbanka, wodą z płynem do naczyń. Ewentualny kamień, który może osadzać się na dzbanku, można usunąć wodą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
-
Dlaczego na dnie dzbanka pojawił się zielony nalot?
Ponieważ w mokrym i naświetlonym środowisku może dochodzić do rozwoju glonów. Aby temu zapobiec należy przechowywać dzbanek w miejscu zacienionym lub w lodówce i myć przy każdorazowej wymianie filtra.
-
Czy filtr musi być cały czas zanurzony w wodzie?
Filtr powinien być zanurzony w wodzie, lecz jeśli czasem zapomnimy o tym, nie wpłynie to znacząco na pogorszenie się jego właściwości filtrujących. Zanurzenie daje nam to, że mieszanka filtrująca nie wysycha, nie ma zagrożenia, że popękają ziarenka żywicy i że węgiel nie zacznie znowu pylić. Z drugiej strony jest to zagrożenie, że długo stojąca woda to znakomite źródło dla mikroorganizmów.
-
Po otworzeniu foli, widoczne są krople wody?
Kropelki wody to skutek sterylizacji filtrów parą wodną. Para ta skrapla się, dzięki czemu wnętrze filtra może pozostać wilgotne. Nie oznacza to, że filtr był już wcześniej używany.
-
Co zrobić, gdy z filtra wysypuje się mieszanka filtrująca?
Nasze linie produkcyjne są w pełni zautomatyzowane, mogło wystąpić niewystarczające zgrzanie siateczki filtrującej z pokrywą filtra lub jej zawinięcie, czego powodem jest wysypywanie się złoża. Mimo doskonalenia procesów kontrolnych czasem nie udaje się tego wyeliminować. Przy każdy zgłoszonym nam tego typu przypadku niezwłocznie wymienimy filtr na nowy.
-
W dzbanku po pierwszym użyciu pojawiły się drobne czarne drobinki. Czy są niebezpieczne?
Jest to zjawisko naturalne. Te drobinki to cząsteczki węgla aktywowanego, które stanowią część mieszanki filtrującej. Cząsteczki te nie mają w żadnym wypadku negatywnego wpływu na zdrowie. Granulowany węgiel jest produkowany z łupin orzecha kokosowego. Jak każdy produkt pochodzenia naturalnego, łupiny orzecha kokosowego odznaczają się naturalną zmiennością struktury. Ostatecznie odspojone, małe drobinki węgla aktywowanego mogą przedostawać się wraz z wodą filtrowaną na dno dzbanka. Cząsteczki węgla znajdującego się w filtrze filtrującym są odpowiedzialne za usuwanie zanieczyszczeń chemicznych. Węgiel stosowany w filtrach jest podobny do tego spożywanego podczas zatruć pokarmowych.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsze filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
-
Jak długo możemy przechowywać wodę przefiltrowaną?
Istotny dla jakości wody filtrowanej jest czas od momentu przefiltrowania wody do jej użycia i nie powinien być dłuższy niż 12 godzin. Po tym czasie wodę należy wylać (np. podlać kwiatki) i ponownie napełnić dzbanek filtrujący. Podczas przerwy w użytkowaniu dzbanek wraz z filtrem należy przechowywać w miejscu chłodnym, nienasłonecznionym lub w lodówce.
-
Czy filtry usuwają mangan i żelazo?
Nie mamy w ofercie filtra usuwającego z wody mangan i żelazo.
-
Czy filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały?
Podczas procesu filtracji usuwany jest tylko nadmiar tych soli, które odpowiedzialne są za powstawanie kamienia kotłowego w procesie gotowania. Ponadto filtr zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne: rdzę i drobne zawiesiny. Przefiltrowana woda nie jest całkowicie zdemineralizowana (tak jak woda destylowana, która nie jest przeznaczona do picia). W wodzie nadal pozostają zawarte w kranówce sód i potas. Aby dodatkowo zmineralizować wodę, należy użyć filtrów Dafi Mg+ i pH+.
-
Czy filtrować miękką wodę?
Tak, jeśli przeszkadza Ci jej zapach i smak (np. chlor). Do wody miękkiej najlepiej stosować filtr Dafi pH+.
-
Jaka jest różnica pomiędzy filtrami, jak dobrać najlepszy dla mnie spośród Dafi Standard, Mg+, pH+ i AGD+?
Przejdź do tabeli porównawczej >> Tabela
-
W jaki sposób działa filtr Dafi Mg+?
Woda przefiltrowana przez filtr Mg+ zawiera jony magnezu głównie w postaci wodorowęglanów. Dzienne zapotrzebowanie na magnez dla dorosłego człowieka wynosi ok. 300 mg/l. W jednym litrze wody przefiltrowanej przez filtr Dafi Mg+ znajduje się średnio ok. 30 mg/l magnezu. Jest to wartość średnia, co oznacza, że zmienia się ona podczas miesięcznego użytkowania filtra i waha się od 45 mg/l do 15 mg/l (po ok. 120 litrze).
-
Czy wodę przefiltrowaną przez Mg+ można gotować?
Tak, wodę przefiltrowaną przez filtr Mg+ można gotować, ale nie ochroni ona czajnika przed wystąpieniem kamienia kotłowego. Filtr ten jednak dedykuje się przede wszystkim osobom, które chcą wzbogacić wodę w magnez, mogąc tym samym korzystać z jej zalet tuż po przefiltrowaniu, bez konieczności jej gotowania.
-
Jak działa filtr pH+?
Stosując filtr pH+ uzyskujemy wodę alkaliczną, z ujemnym potencjałem ORP, dodatkowo wzbogaconą w magnez. Podczas filtracji z wody zostaje usunięty chlor i substancje mogące zakłócać jej smak i zapach. Codzienne picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć do organizmu minerały alkaliczne, wzmocnić siły witalne, uzupełnić urozmaiconą dietę i zachować równowagę kwasowo-zasadową. Wody tej nie powinno się gotować – w ten sposób traci ujemny potencjał oksydo-redukcyjny. Co więcej, gotowana woda alkaliczna może przybrać mleczny kolor. Wody alkaliczne są doceniane zarówno na dalekim wschodzie, USA, jak i w Europie, a szczególnym uznaniem cieszą się w Japonii i Korei Południowej, gdzie spożywane są od dawna.
Ze względu na zwiększoną zawartość węgla aktywowanego w filtrze pH+, pierwsza filtrowana woda alkaliczna może mieć znacząco ciemny odcień.
-
Co zrobić, gdy woda nie przepływa przez filtr?
Jeżeli woda nie przepływa przez filtr, wyjmij go z dzbanka, potrząśnij nim i zainstaluj ponownie. Czasami zdarza się, iż mieszanka filtrująca może ulec zapowietrzeniu, które wyeliminujemy potrząsając filtrem. Jeśli to nie poskutkuje skontaktuj się z nami poprzez formularz dostępny na stronie.
-
Czy produkty marki Dafi wytwarzane są w Polsce?
Urządzenia do filtracji wody kranowej produkowane są w Polsce, w dwóch fabrykach, zlokalizowanych w województwie świętokrzyskim. Nieliczne surowce, wykorzystywane w procesie produkcyjnym, muszą zostać sprowadzone spoza naszego kraju. Wynika to z ich niedostępności na polskim rynku bądź niespełniania, założonych przez markę Dafi, wysokich standardów użytkowych.
-
Czy filtry Dafi usuwają z wody bakterie?
Woda kranowa, do której przeznaczone są filtry Dafi jest wolna od chorobotwórczych organizmów – zapewniają to przepisy prawa m.in. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Chlor używany do ochrony wody przed bakteriami może zmieniać smak kranówki, ale z tym świetnie radzi sobie zawarty w każdym naszym filtrze węgiel aktywny.
-
Czy woda to jedyne i najlepsze źródło magnezu?
Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie - pamiętaj o zrównoważonej diecie, która jest podstawą zdrowego trybu życia, a woda jest jednym z jej kilku elementów.
-
Czy filtry służą tylko do zmiękczania wody?
Jeśli nie borykasz się na co dzień z problemem nadmiernie twardej wody, ale jednocześnie nie odpowiada Ci smak Twojej kranówki, lub chcesz dodatkowo ją zmineralizować - sięgnij po filtry funkcyjne od Dafi: Mg+ czy pH+.
Filtr Dafi Mg+ zawiera żywicę magnezową oraz węgiel aktywny, dzięki czemu wzbogaca wodę kranową w jony magnezu, jednocześnie redukując mogące w niej występować metale ciężkie. Węgiel aktywny niezmiennie dba o poprawę smaku i zapachu wody oraz jej bezpieczeństwo redukując groźne substancje w tym chlor. Woda filtrowana Dafi Mg+ rekomendowana jest do picia na surowo, nie polecamy jej do gotowania.
Filtr alkaliczny Dafi pH+ podnosi pH wody, nadaje także ujemny potencjał ORP, redukuje chlor i związki organiczne. Przeznaczony jest do dodatkowej mineralizacji wody kranowej. Ze względu właśnie na mineralizacje woda alkaliczna przeznaczona jest wyłącznie do picia (na surowo), nie do użytku w urządzeniach AGD, gdyż minerały natychmiast osadzą się na grzałkach urządzeń. -
Czy woda po przefiltrowaniu jest zdemineralizowana?
Przefiltrowana woda nie jest zdemineralizowana. W wodzie filtrowanej filtrem Dafi nadal pozostają zawarte w kranówce minerały: sód i potas, a także częściowo wapń i magnez (w zależności od stopnia twardości wody, jaką mamy na co dzień w kranie oraz stopnia zużycia wkładu). Woda twarda zostawia nieestetyczny osad w naszych czajnikach, więc łatwo ją rozpoznać.
-
Czy filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały?
Filtry dzbankowe w czasie procesu filtracji usuwają tylko nadmiar soli wapnia i magnezu, odpowiedzialnych za kamień kotłowy. Jednocześnie nie usuwają z wody naturalnie występujących w niej innych minerałów takich jak potas czy sód. Filtry Dafi zawierają węgiel aktywny, który ma znane od setek lat i potwierdzone laboratoryjnie właściwości adsorpcji zanieczyszczeń mogących znajdować się w wodzie pitnej oraz substancji celowo do niej dodawanych, które mają negatywny wpływ na smak oraz zapach wody m.in. chlor wolny.
-
Co to jest legioneloza?
Legioneloza (choroba legionistów) to choroba układu oddechowego, wywoływana przez bakterię Legionella. Bakterie te mogą rozwijać się w instalacjach wodnych. Niewielkie ilości bakterii Legionella mogą dotrzeć do budynku z sieci wodociągowej a następnie przy odpowiedniej temperaturze (20⁰C – 50⁰C) i obecności w wodzie zanieczyszczeń i osadów (takich jak rdza, glony, kamień wapienny), rozmnażają się i przenoszą do kolejnych fragmentów rur instalacji. Najczęściej do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie powietrza zawierającego bakterie legionella w aerozolu. Taki aerozol tworzy się z kropelek wody, zawierającej te bakterie, powstające w wyniku puszczenia wody z kranu czy prysznica, spłukiwania toalety, klimatyzacji. Picie wody z kranu nie prowadzi do zakażenia bakterią Legionella.
-
Jak można zarazić się legionelozą?
Legioneloza nie przenosi się poprzez picie wody, aby doszło do zakażenia bakterie muszą dotrzeć do dróg oddechowych. Bakterią można zarazić się poprzez wdychanie aerozoli, czyli mikroskopijnych, niedostrzegalnych gołym okiem kropelek wody, zawierających bakterie Legionella. Taki aerozol tworzy się podczas puszczenia zakażonej wody z kranu lub prysznica, spłukiwania toalety, powstaje podczas pracy klimatyzatorów, oraz bąbelków generowanych w basenie SPA.
-
Czy pijąc wodę z kranu można zarazić się legionelozą?
Picie filtrowanej wody z kranu nie prowadzi do zakażenia. Filtracja uzdatnianej chlorem wody powoduje znaczące polepszenie jej smaku i zapachu. Po dłuższym nieużywaniu wody w domu – przed pierwszym użyciem należy przez kilka minut „spuścić” wodę w celu oczyszczenia kanalizacji z zastanej wody.
-
Czy Dafi posiada w swojej ofercie filtry, które radzą sobie z bakterią Legionella?
Nie posiadamy w swojej ofercie filtrów, które radzą sobie z bakteriami. Filtry jednak uzdatniają wodę po dezynfekcji chlorem, znacząco polepszając jej smak i zapach.
-
Jakie są różnice pomiędzy filtrem D1 oraz DC10
D1 - Oczyszcza wodę i chroni Twój sprzęt AGD
- Dostarcza wodę do picia i gotowania;
- Poprawia smak i zapach wody kranowej;
- Redukuje chlor i jego związki;
- Redukuje twardość wody, wydłużając żywotność sprzętu AGD;
- Redukuje zawartość metali, takich jak miedź i ołów;
- Zatrzymuje zanieczyszczenia organiczne i mechaniczne.
DC10 - Oczyszcza wodę i zachowuje jej naturalne minerały
- Dostarcza wodę do picia na zimno;
- Poprawia smak i zapach wody kranowej;
- Znacząco redukuje chlor i jego związki;
- Zachowuje minerały naturalnie występujących w wodzie;
- Zatrzymuje zanieczyszczenia organiczne.
-
Czym jest saturator PushAir?
Dafi PushAir jest urządzeniem do przygotowania wody gazowanej w domu. Saturator przy pomocy butli z gazem spożywczym CO2 nasyca zimną wodę kranową orzeźwiającymi bąbelkami. Dzięki saturatorowi PushAir możesz dostosować stopień nagazowania wody do twoich preferencji (woda musująca, średnio gazowana, mocno gazowana). Tak przygotowaną wodę gazowaną możesz tez wzbogacić dodatkowymi smakami z serii suplementów i syropów Dafi. Dzięki saturatorowi PushAir nie musisz kupować już wody gazowanej w butelkach: oszczędzasz pieniądze i planetę.
-
Jaką wodę można gazować?
Do gazowania używaj jedynie zimnej kranowej wody użytkowej. Dla uzyskania lepszego smaku warto użyć wody przefiltrowanej za pomocą dzbanka z filtrem Dafi lub filtra podzlewowego Flow Comfort. Nie wolno gazować wody z dodatkami smakowymi ani innych napojów.
-
Gdzie wymienić butlę z CO2?
Butlę z dwutlenkiem węgla możesz wygodnie wymienić lub uzupełnić w rekomendowanych przez nas punktach albo poprzez nasz sklep internetowy.
Mapę punktów wymiany znajdziesz na naszej stronie: PushAir punkty wymiany naboju do saturatora Dafi nabój CO2 do wody gazowanej – Dafi -
Czy do saturatora PushAir można używać butli z CO2 innych marek?
Rekomendujemy, do saturatora używać dedykowanych nabojów Dafi. Możesz też użyć butli innych marek ze standardowym zaworem do wkręcania butli. Nabój CO2 można zakupić/wymienić w naszym sklepie internetowym lub u naszych partnerów.
-
Czy PushAir mocno gazuje wodę?
Za pomocą saturatora Dafi PushAir możesz dostosować poziom gazowania wody. Przyciskając jeden raz otrzymasz wodę musującą, dwa razy- średnio gazowaną, trzy i więcej- mocno gazowaną. Im więcej razy naciśniesz, tym bardziej gazowana będzie twoja woda. Przycisk należy mocno nacisnąć i przytrzymać przez około sekundę.
-
Czy do saturatora PushAir są dostępne syropy smakowe?
Tak, Dafi oferuje kilka rodzajów dodatków smakowych w postaci syropu lub suplementu diety o smaku owocowym lub inspirowanych popularnymi napojami. Ofertę dodatków smakowych znajdziesz w naszym sklepie internetowym: Wyniki wyszukiwania dla: 'syropy' (dafi.pl) lub u naszych partnerów handlowych.
-
Czy wodę gazowaną z saturatora można przechowywać?
Tak, swoją gazowaną wodę możesz przechowywać w lodówce. Pamiętaj, aby spożyć ją w ciągu maksymalnie 2 dni.
-
Na ile wystarcza jeden nabój gazu?
1 butla z CO2 może wystarczyć do przygotowania maksymalnie 60 litrów wody gazowanej (w zależności od preferowanego poziomu nasycenia wody).
-
Dlaczego mój saturator PushAir nie gazuje lub gazuje zbyt słabo?
W takim przypadku upewnij się, że butla CO2 mocowana do urządzenia, została prawidłowo dokręcona. Prawidłowe mocowanie cylindra następuje, gdy przy dokręcaniu wyczuwalny jest opór. Jeśli butla CO2 została prawidłowo dokręcona, a saturator nadal nie działa prawidłowo, prawdopodobnie kończy się dwutlenek węgla w cylindrze. Wymień lub uzupełnij gaz w swojej butli CO2 w rekomendowanych punktach.
Możliwe jest także, że woda jest zbyt lekko gazowana, ponieważ przycisk saturatora został naciśnięty zbyt lekko lub zbyt krótko. Przycisk powinien być mocno naciśnięty i przytrzymany przez sekundę, a następnie puszczony by uwolnić bąbelki do wody. Im więcej razy naciśniesz przycisk, tym mocniej gazowana będzie woda.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, skontaktuj się z nami
Zadzwoń do nas
800 703 048Bezpłatna infolinia jest czynna:
PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK: 7:00 - 15:00
Napisz do nas
[email protected]