powiększ zdjęcie

JAKOŚĆ WODY A SMAK POTRAW

27.03.2015

Kucharze cieszący się największym autorytetem w branży kulinarnej są zgodni – jakość  wody  ma  bezpośredni  związek  ze  smakiem  potraw,  do przygotowania których posłużyła. Skoro tak twierdzą najlepsi szefowie kuchni, pozostaje nam tylko podpowiedzieć na jakiej wodzie warto  gotować. Jeżeli należysz do osób, które na co dzień używają „kranówki”, za chwilę dowiesz się jak duży błąd popełniasz.

Jakość składników to jakość całej potrawy

Gemüse 265Nie  jest  tajemnicą,  że  doskonałe  dania  powstają wyłącznie  ze  świeżych  składników.  Twoja  kuchnia zaopatrzona  jest  w  pojemniki  na  żywność?  Jeżeli  tak, to  świetnie  –  pojemniki  próżniowe  pomogą  utrzymać świeżość  produktów  spożywczych  przez  stosunkowo długi czas. Ale nie zapominaj, że jednym ze składników niemal każdej potrawy jest  także woda, która również w  bardzo  dużym  stopniu  wpływa  na  smak  dania. Zazwyczaj  woda  kranowa  ma  wyraźny  metaliczny posmak,  nie  można  też  nazwać  jej  klarowną.  Jednak  jeżeli  tą  samą  wodę przepuścimy przez wkłady filtrujące, jej oblicze zmieni się o 180 stopni.

 

Jaka woda jest najlepsza do gotowania?

Spaghetti, a chef uniform holding a dish of seafood spaghettiDomowe filtry do wody są w stanie zatrzymać zdecydowaną  większość  zanieczyszczeń stałych, chemicznych i mikrobiologicznych. Co równie  istotne,  usuwają  także  chlor,  zatem woda  zyskuje  bardzo  przyjemny  smak  oraz staje się przejrzysta. W tej sytuacji nie dziwi fakt, że  w  najlepszych  restauracjach,  w  których  poza  smakiem  liczy  się  także wygląd  potraw,  filtrowanie  wody  to  norma.  Skoro  najlepsi  szefowie  kuchni polegają  na  nieskomplikowanym urządzeniu,  jakim  jest  filtr  wody,  co  stoi  na przeszkodzie, aby zacząć go używać w domowej kuchni?

 

Skomentuj artykuł
Popularne wpisy
DAFI na Instagram obserwuj