Kucharze cieszący się największym autorytetem w branży kulinarnej są zgodni – jakość wody ma bezpośredni związek ze smakiem potraw, do przygotowania których posłużyła. Skoro tak twierdzą najlepsi szefowie kuchni, pozostaje nam tylko podpowiedzieć na jakiej wodzie warto gotować. Jeżeli należysz do osób, które na co dzień używają „kranówki”, za chwilę dowiesz się jak duży błąd popełniasz.
Jakość składników to jakość całej potrawy
Nie jest tajemnicą, że doskonałe dania powstają wyłącznie ze świeżych składników. Twoja kuchnia zaopatrzona jest w pojemniki na żywność? Jeżeli tak, to świetnie – pojemniki próżniowe pomogą utrzymać świeżość produktów spożywczych przez stosunkowo długi czas. Ale nie zapominaj, że jednym ze składników niemal każdej potrawy jest także woda, która również w bardzo dużym stopniu wpływa na smak dania. Zazwyczaj woda kranowa ma wyraźny metaliczny posmak, nie można też nazwać jej klarowną. Jednak jeżeli tą samą wodę przepuścimy przez wkłady filtrujące, jej oblicze zmieni się o 180 stopni.
Jaka woda jest najlepsza do gotowania?
Domowe filtry do wody są w stanie zatrzymać zdecydowaną większość zanieczyszczeń stałych, chemicznych i mikrobiologicznych. Co równie istotne, usuwają także chlor, zatem woda zyskuje bardzo przyjemny smak oraz staje się przejrzysta. W tej sytuacji nie dziwi fakt, że w najlepszych restauracjach, w których poza smakiem liczy się także wygląd potraw, filtrowanie wody to norma. Skoro najlepsi szefowie kuchni polegają na nieskomplikowanym urządzeniu, jakim jest filtr wody, co stoi na przeszkodzie, aby zacząć go używać w domowej kuchni?